Jövedéki törvénysértés és költségvetési csalás bűncselekményének gyanúja miatt indult eljárás abban az ügyben, amelyben 4000 liter pálinkának szánt alkoholt, 4500 liter cukorcefrét és desztilláló berendezéseket foglaltak le egy Bács-Kiskun vármegyei településen.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai Bács-Kiskunban jövedéki ellenőrzés céljából kopogtattak be egy családi házba, majd onnan egy tanyára mentek. Az ingatlanok átvizsgálásakor

  • kannákban és tartályokban mintegy 4000 liter pálinkának szánt alkoholt;
  • az egyik melléképület pincéjében pedig 4500 liter forrásban lévő cukorcefrét;
  • és egy óriási desztilláló berendezést találtak.

A mintavételhez a katasztrófavédelem szakembereit hívták segítségül, ugyanis

a fortyogó cefréből távozó gázok miatt csak speciális védőruhában lehetett közel menni a méretes edényhez.

Nem először bukott le a szeszfőző

A hatóság számára – egy korábbi hasonló jogsértés miatt – már ismert személy a termékek eredetét és jogszerű birtoklását nem tudta igazolni.

A desztilláló berendezések birtoklását és a gyümölcspárlat előállítását sem az illetékes önkormányzat jegyzőjének, sem a NAV-nak nem jelentette be az ellenőrzés időpontjáig.

A pénzügyőrök a mintegy 16 millió forint értékű alkoholterméket, a cukorcefrét és a desztilláló berendezéseket lefoglalták és eljárást indítottak jövedéki törvénysértés és költségvetési csalás gyanúja miatt.

Országos átfogó adóellenőrzésre készülhet minden vendéglátós és üzletvezető

A NAV Adótraffipax oldalán megyékre lebontva ismertette, mikor és mely vállalkozások és szolgáltatástípusok számíthatnak ellenőrzésekre a nyári idény elején. Bővebben>>>