Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legutolsó adatok szerint még mindig több mint 420 ezer kisadózó számít katás adóalanynak. Bár több ponton is szigorították ennek a vállakozói formának az adózását az elmúlt években, sok piaci szereplőnek továbbra is kedvező formát jelent.

Az elmúlt évek szigorítása, hogy az éves bevételi küszöb 12 millió forintra csökkent, valamint hogy egy vállalkozástól maximum 3 millió forintnyi összeget számlázhat ki egy katás adóalany, amennyiben ezt az összeget átlépi, akkor a kifizetőnek minősülő vállalkozásnak 40 százalékos különadót kell fizetni az összeghatár feletti részre.

Viszont továbbra is sokakat az csábít, hogy a kata adó mértéke kedvező: havi 25, 50 vagy 75 ezer forint attól függően, hogy főállású katás vállalkozó valaki, vagy emelt összegű kata adót szeretne fizetni. Főszabály szerint ha legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll valaki, nyugdíjas vagy, külföldön van biztosítási jogviszonyban, társas vállalkozó, rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesül, nevelőszülői jogviszonyban áll, nappali tagozatos hallgató, akkor 25 ezer forintot kell fizetned havonta. Hátránya, hogy kiábrándítóan alacsony nyugdíja lesz a katásoknak.

Most a Nemzeti Adó- és Vámhivatal minden katást figyelmeztet, hogy február 25-éig kell elküldeniük a 21KATA nyomtatványt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). A bevételi nyilatkozat az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással egyszerűen, gyorsan kitölthető és beküldhető.

Az ONYA-ban a katások jelentős része mindössze három adat megadásával (időszak, hónapok száma és elért bevétel) online teljesítheti a tavalyról szóló elszámolást, melynek határideje február 25. A webes alkalmazás használatához nincs szükség külön segédprogramra - írja közleményében az adóhatóság.

Az elektronikus azonosítás után az alkalmazás automatikusan betölti a NAV által ismert adatokat, a felhasználónak már csak a tartalmi adatokat kell beírnia. A szolgáltatás azokat a katásokat is segíti, akiknek a három adaton túl, egyéb adatokat is meg kell adniuk (adatszolgáltatás a más adóalanytól a naptári évben megszerzett bevételről), százalékos mértékű adót vagy késedelmi pótlékot kell bevallaniuk.

Az ONYA-ban meghatalmazottként is lehet ügyet intézni.