A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szolgálati kutyái tavaly 1500 felderítésen vettek részt és több mint 10 milliárd forint értékű illegális szállítmányt találtak - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a NAV budapesti kiképző központjában.

A 43 jól képzett szolgálati kutya mellett informatikai fejlesztések, röntgenkapuk, drónok, hőkamerák alkalmazásával egyre eredményesebben szűri ki a szabályszegőket az adóhivatal, amely a gazdaság fehérítéséhez jelentősen hozzájárul.

A NAV az adócsökkentések ellenére is több mint 17 500 milliárd forint adó szedett be. A digitális megoldások segítik az adózókat, és jelentősen csökkentik az adminisztrációra fordított időt. Ezek közé tartozik az e-szja, amellyel idén 5,5 millió ember helyett készítette el az adóhivatal a bevallást.

Varga szerint a gazdaságfehérítés online eszközei – például az online pénztárgép, az ekáer és az online számla – a tisztességes adózók számára kedvezőek. Szűkítik az adóelkerülők mozgásterét, és ezzel azt a versenyhátrányt is, amelyet velük szemben a szabályosan adózók elszenvednek. A gazdaságfehérítési intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt évtizedben 2300 milliárd forintos költségvetési többletbevétel keletkezett, amely az adók csökkentését is segítette.