Az állatoknál felhasznált antibiotikumok összesített adatait tenyészetenként havonta jelenteni kell a Nébih rendszerében. A hatóság szakemberei megvizsgálták, hogy az állattartó telepeket ellátó állatorvosok eleget tesznek-e jelentési kötelezettségüknek - írja az MTI. A vizsgálatsorozat első szakaszában

61 állatorvostól kértek nyilatkozatot arról, miért nem rögzítettek adatok a rendszerben

Megnyugtató ugyanakkor, hogy csupán három esetben kell eljárást indítani az adatszolgáltatás elmulasztása miatt, a többi telepen nem alkalmaztak antibiotikumot.

A hatóság munkatársai azután októberben 13 megyében összesen 11 sertés- és 11 szarvasmarhatartó telepen részletes helyszíni ellenőrzést is tartottak. Ennek során

5 eljárás indult a kötelezettség szándékos elmulasztása miatt

Évek óta erős a törekvés arra, hogy rávegyék az állatartókat az az antibiotikum-használat korlátozására. Magyarország azok közé az uniós tagállamok közé tartozik, ahol 2011 és 2018 között az antimikrobiális szerek eladása 6%-kal csökkent. Ugyanakkor még messze vagyunk attól az uniós célkitűzéstől, amely szerint 50 százalékkal csökkenteni kell a haszonállat-tenyésztésben és az akvakultúrában felhasznált antimikrobiális szerek értékesítését 2030-ig.

Mi is írtunk róla, hogy az EU gyakorlatilag betiltotta az állatok szétgyógyszerezését. Januárban lépett hatályba az antibiotikumok rutinszerű használatának tilalma, . A kritikusok azonban - sok más uniós állattenyésztési rendelethez hasonlóan - attól tartanak, hogy az új törvényt is figyelmen kívül fogják hagyni. Pedig uniós szabályzat nem csak az állatjólétet hivatott biztosítani, de fontos cél, hogy csökkentsék az esélyét a rezisztens kórokozók kifejlődésének.