Októberhez viszonyítva a fogyasztói árak 0,1 százalékkal csökkentek, ezen belül az élelmiszerek 0,7 százalékkal drágultak. Árnövekedés következett be a sertészsiradék (3,2 százalék), a sajt (2,7 százalék), a szalámi, szárazkolbász, sonka (2,6 százalék), a párizsi, kolbász (2,4 százalék) és a tojás (1,4 százalék) esetében. Árcsökkenés volt megfigyelhető a kávé (3 százalék) és a csokoládé, kakaó (1,4 százalék) esetében. A főcsoportok közül a szeszes italok, dohányáruk drágultak a legnagyobb mértékben, 0,8 százalékkal, de szintén áremelkedés következett be a ruházkodási cikkek körében is (0,5 százalék). A háztartási energia ára lényegében nem változott (0,1 százalék). Az átlagnál nagyobb mértékben csökkentek az egyéb cikkek árai (1,6 százalék), ezen belül a járműüzemanyagokért 4,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A szolgáltatások esetében az átlaggal megegyező mértékű árcsökkenés következett be novemberben.

Amennyiben azt nézzük, hogy egy év alatt hogyan változtak az árak, azt látjuk, hogy novemberben a fogyasztói árak 5,2 százalékkal voltak magasabbak.12 hónap alatt, 2011. novemberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 7,1 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a tojás (34 százalék), a sertészsiradék (16,4 százalék), a sertéshús (13,5 százalék), az idényáras élelmiszerek (12,9 százalék), a liszt (12,6 százalék), a szalámi, szárazkolbász, sonka (11,3 százalék) és a csokoládé, kakaó (9,9 százalék) ára. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 15, százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára. A háztartási energia átlag alatti 4,6 százalékos áremelkedésén belül a palackos gáz 11,8 százalékkal, a vezetékes gáz 4,2 százalékkal drágult. A szolgáltatások esetében is átlag alatti, 4,3 százalékos volt az áremelkedés mértéke, ezen belül a szemétszállítás 8,1 százalékkal, a csatornadíj 5,2 százalékkal, a vízdíj 5 százalékkal drágult. Szintén átlag alatt, 3,2 százalékkal nőtt az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagok 1,7 százalékkal drágultak. A ruházkodási cikkek esetében kisebb mértékű drágulás volt megfigyelhető (1,5 százalék), míg a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, 2011. novemberhez képest.

Jövőre lassulhat a drágulás

Meredeken eső inflációra számítottak a lapunknak korábban nyilatkozó szakemberek. A Napi konszenzusa havi alapon stagnálás közeli állapotot jelzett, míg az éves indexben valamivel kisebb, 5,4 százalékra süllyedő inflációt prognosztizáltak.

Idén az év egészében 5,7 százalékos árindex-átlagot jelez a konszenzus, míg jövőre 4,8 százalék lehet az infláció, igaz − teszik hozzá sokan −, a most közzétett 10 százalékos energiaár-csökkentés és a vártnál nagyobb gyógyszerár-támogatások miatt még kellemes meglepetés is érheti a lakosságot. A konszenzusa szerint egyébként a jövő év közepéig fog csökkenni az árindex, ám az év második felét több bizonytalanság is övezi.

A novemberi infláció érdemi csökkenését azért várták az elemzők, mivel az üzemanyagok ára jelentősebben esett az elmúlt hónapban, ami továbbra is ellensúlyozza a felfelé kúszó élelmiszerárakat. Ráadásul az üzemanyagárak éves szinten már csupán minimális növekedést mutatnak, a következő hónapokban pedig a magas bázis miatt negatív lesz az árindexük.

A háztartási energiaárak esetében sem vártak a szakemberek az októberihez hasonló emelkedést, de összességében a tavalyi magas bázis volt az, ami miatt az éves infláció visszaesett. Emlékezetes, hogy tavaly a november−decemberi hónapokban volt leginkább érezhető az akkori költségvetési kiigazítások miatti jövedékiadó-emelés.

Ráadásul a belső keresleti hatások, illetve részben a forint árfolyamhatását tükröző tételek is az infláció visszafogását segíthették, így a tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások is.

Ami a jövőt illeti: a kedvező folyamatot az idei magas bázis mellett az energiaárak kormányzati csökkentése, valamint a várhatóan továbbra is gyengülő lakossági fogyasztás is segítheti. Ellensúlyozza azonban e tényezőket, hogy a további jövedékiadó-emelések hatása mellett az új közműadó, telefonadó és tranzakciós adó is emelheti a pénzügyi és telekommunikációs szolgáltatások árát.

Magyar rekord

Az EU 27 tagországában 2012. októberben a fogyasztói árak - az előzetes harmonizált adatok szerint - átlagosan 2,6 százalékkal voltak magasabbak, mint 2011. októberben. A legkisebb áremelkedést Görögországban (0,9 százalék) és Svédországban (1,2 százalék), a legnagyobbat Magyarországon (6 százalék), valamint Romániában (5 százalék) mérték.