Tarlós István november elején az ATV-ben bejelentette: Orbán Viktor személyes ígéretét vette arról, hogy március 1-ig a fővárosban az FKF visszakapja a számlázás jogát az Nemzeti Hulladékhasznosítási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től - emlékeztetett a Népszava. Ezt néhány napon belül finomította: november közepi megállapodás-csomagjukból már csak annyi konkrétum szűrhető le, hogy az FKF az NHKV-vel átáll a havi számlarendezésre.

Az ügy háttere, hogy kormány három éve megvonta a hulladékdíj beszedésének jogát a begyűjtést ténylegesen végző önkormányzati cégektől, és a feladattal az erre alapított, állami NHKV-t bízta meg. Ez a társaság mindmáig sem a díjak beszedésére, sem a tevékenységet továbbra is végző kukáscégek költségeinek kifizetésére nem bizonyult alkalmasnak.

Mint a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) Népszavának küldött válaszaiból kiviláglik, a főpolgármester által korábban említett március 1-jei, elvi határidőig az utóbbi sem teljesült. Az FKF szerint a teljesítés "folyamatban van". Ugyanakkor elszámolásuk továbbra is negyedéves, váltás akkor várható, ha "ennek feltételei biztosítottak" lesznek, ami nem csak rajtuk múlik. Mindazonáltal "szerencsésnek tartanák", ha a második negyedévben már átállnának a havi elszámolásra az NHKV-val.

Az előzmények alapján a napilap szerkesztői úgy látják, hogy az NHKV minden lehetséges módon igyekszik kibújni a kényelmetlenebb feladatok teljesítése alól - ehhez illeszkedik, hogy a fővárosi cég válaszai alapján elmaradhat az elszámolás-váltás. Ráadásul még a teljesítés sem biztosítaná, hogy az FKF a jövőben is teljes körűen hozzájut költséget fedező átutalásokhoz.