Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW Berlin) konjunktúrakutatója Claus Michelsen szerint a német bruttó hazai termék a negyedik negyedévben egy százalék körül csökkenhet, 2021 első negyedévében pedig ennél valamivel nagyobb mértékben.

"Bármennyire fájdalmas is legyen, a szigorú zárlatot legalább január végéig el kell tudnunk viselni" - tette hozzá. A november elején bevezetett viszonylag enyhe korlátozásokig a német gazdaság már visszanyerte a tavaszi zárlat során elszenvedett veszteségeinek a jó részét. Ennek köszönhetően a negyedik negyedévi konjunktúrabarométer 115 pontos értéke még aránylag jónak mondható.

QP | Quality Placement

Az október elején publikált negyedik negyedévi index kalkulációjában azonban még nem jelentek meg a mostanság bevezetett korlátozó intézkedések makrogazdasági mutatókra gyakorolt hatásai, a feldolgozóipari fellendülésnek a negyedik negyedév elején már egyértelműen jelentkező hatása viszont igen. Az időközben bevezetett szigorítások miatt azonban ez nem fog így maradni.

Mindazonáltal az üzleti hangulat számottevő javulása alapján bízvást lehet számítani arra, hogy a fertőzésszám jelentős csökkenése esetén lendületes gazdasági növekedés indulhat meg a jövő tavasszal. A feldolgozóipar mindenesetre viszonylag erőteljes állapotban lesz képes átvészelni a téli hónapokat, mivel a mostani korlátozások már nem érték őket felkészületlenül, mint tavasszal, és ezért már a beszállítói láncban sem kell fennakadásoktól tartani.

"A szigorú korlátozások átmenetileg fokozott terhet rónak ugyan a gazdasági szereplőkre, de erősítik is egyúttal a járvány mihamarabbi visszaszorításába vetett bizalmukat is, ami a későbbiekben felgyorsíthatja a helyzet normalizálódását" - mutatott rá Simon Junker, a DIW németországi konjunktúrakutatásra szakosodott szakértője. A DIW németországi konjunktúrabarométere a negyedik negyedévre 115,3 pontra csökkent a harmadik negyedévi 130,0 pontról. A második negyedévben 51,5 ponton állt az index, az első negyedévben pedig 86,6 ponton. A tavalyi negyedik negyedévben 90,7 ponton állt a konjunktúrabarométer.