A Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent rendelet szerint az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek a Fővárosi Gázművek Zrt.-ben fennálló részesedése az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. tulajdonába kerül. Az MVM közérdekből ruházza át a Főgáz 160 690 darab törzsrészvényét, 49,83 százalékos részvénypakettjét az MFB-re és az MFB Investre.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. áprilisban fizette ki a Főgáz Zrt. kisebbségi részvénycsomagjának szerződésben rögzített 41 milliárd forintos vételárát az RWE részére. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az RWE Gas International N.V. 2013. december 18-án írta alá a részvény-adásvételi szerződést. Az MVM Zrt. közgyűlésének korábbi döntése értelmében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., mint az MVM Zrt. legnagyobb tulajdonosa, a magyar állam képviseletében 41 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt nyújtott a tranzakció teljes körű finanszírozásához. A tranzakció zárásával párhuzamosan kezdődtek meg a tárgyalások a Főgáz-csoport főváros önkormányzata tulajdonában álló 50 százalék plusz  egy darab A sorozatú részvénycsomagjának, illetve az egy darab B sorozatú részvényének megvásárlásáról is - közölték akkor. Októberben jelentették be, hogy az állam megvásárolta a Főgáz Zrt.-nek a főváros tulajdonában álló 50 százalékos társasági részesedését.

A kormány utóbb döntött arról, hogy az MFB-hez kerül a Főgáz állami tulajdonú részesedése, az MFB-nek versenyeztetés nélkül értékesítik a részvénycsomagot.

A korábbi határozatban az áll: a lakossági energiaellátás biztonságának biztosítása, valamint a rezsicsökkentés hatásainak hosszú távú megőrzése érdekében határoztak a Fővárosi Gázművek állami tulajdonú részvényeinek értékesítéséről. Az értékesítés része a nemzeti közműszolgáltatási rendszer megszervezésének, az erről szóló kormányhatározat szeptember 30-án jelent meg a Magyar Közlönyben. E szerint a nemzeti fejlesztési miniszter és a Miniszterelnökséget vezető miniszter feladata, hogy gondoskodjon az MFB mint vevő és az MNV Zrt. mint eladó között az MNV Zrt.-nek a Főgáz Zrt.-ben fennálló részesedése megszerzésére irányuló szerződés megkötéséről.

A Főgáz-csoport több mint kétmillió ember biztonságos földgáz ellátását szavatolja Budapesten és környékén, valamint az ország 10 megyéjében. A több mint 1000 főt foglalkoztató cégcsoport mintegy 820 ezer fogyasztót lát el az 5800 kilométernyi gázhálózatán keresztül. A társaság tavaly mintegy 2 milliárd köbméter gázt értékesített egyetemes szolgáltatói és szabadpiaci tevékenysége keretében. A Főgáz több éves országos szabadpiaci tevékenységével a magyar földgázpiac meghatározó szereplője - írta közleményében az MVM.

A Főgáz honlapján található tájékoztatás szerint a cég az egyetlen többségi állami tulajdonban lévő gázszolgáltató Magyarországon. A társaság részvényeinek 50 százaléka, valamint egy A és egy B sorozatú részvény az államot képviselő MNV Zrt. tulajdonában van, a részvények 49,83 százaléka a szintén többségi állami tulajdonú MVM Zrt.-é, a kisbefektetők 0,17 százalékos részvénypakettel rendelkeznek.