Az NVB július 30-i ülésén hitelesítette az Orbán Viktor vezette kormány által kezdeményezett népszavazási kérdéseket. Bár voltak ellenvélemények mind az öt kérdés esetében, azokat jellemzően 9-2 arányban szavazta meg a testület, a testületből 3 delegált kivonult.

A kormányfő július 21-én ismertette az ellenzéki és civil oldalról erősen kritizált referendum kérdéseit, amik a következők:

 

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

 

A kérdéseket egyenként értékelte a Nemzeti Választási Bizottság, így az első esetében Fazekas Tamás (Párbeszéd-delegált) kifejtette, hogy figyelembe kell venni a kérdések kontextusát, ami az, hogy hátterüket képező, homofóbbá tett pedofiltörvény miatt az EU kötelezettségszegési eljárást indított, valamint szerinte az egyértelműség követelményének sem felel meg az első kérdés. Litresits András (MSZP-delegált) amiatt tiltakozott, hogy Karácsony Gergely kérdéseit nem tárgyalják a pénteki ülése. Sárhegyi Zoltán és Szalay Tamás delegáltak szerint az elhangzottak nem szakmai érvek, a kérdésfelvetések megfelelnek a jogszabályi feltételeknek.

Az első kérdésről való szavazás előtt azok, akik jelezték, hogy nem vesznek részt a a továbbiakban, elhagyták a termet, így három fővel kevesebben, 11-en szavaztak csak. A végeredmény szerint 9 igen és 2 nem szavazat mellett átment az első kérdés, nemmel Csonka Krisztián és Fábián Adrián szavaztak - írja a Telex.

A további kérdések esetében Csonka és Fábián szavazott mindegyik kérdés ellenében. A legtöbbször azzal érvelve, hogy a kérdések, azok következménye nem világos.

Még ugyan fellebbezhetnek a referendum ellen, de ha az a feljebbviteli fórumokon is átmegy, januárban, vagy legkésőbb februárban lehet a gyermekvédelmi népszavazás.