A Jobbik csütörtöki sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes bejelentette: pártja hivatali visszaélés alapos gyanúja miatt feljelentést tesz az online pénztárgépek piacának befolyásolása miatt.

Gyöngyösi Márton álláspontja szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon (NAV), valamint a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalon (MKEH) keresztül súlyosan befolyásolta az online pénztárgépek piacát, kiszorítva onnan egy régi szereplőt és helyzetbe hozva a "Varga Mihály baráti körébe tartozó vállalkozó cégét".

Az NGM reagálásában közölte: mind a NAV, mind a MKEH a rá vonatkozó külön jogszabályok alapján jár el hatósági ügyekben.
A nemzetgazdasági miniszternek egyik hivatal esetében sincs jogköre az egyes hatósági ügyekbe beavatkozni, a hatóságok döntését bármilyen formában befolyásolni - írták.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a pénztárgép engedélyezési ügyekben a NAV nem rendelkezik hatáskörrel. Az engedélyek megadásáról és esetleges visszavonásáról az MKEH dönt a jogszabályokban foglalt műszaki feltételek vizsgálata alapján, a nemzetgazdasági miniszternek ebben nincs döntési kompetenciája - fűzték hozzá.

Közölték: a leghatározottabban visszautasítják, hogy a Jobbik politikai célokra kíván felhasználni egy tisztán műszaki engedélyezési hivatali ügyet, ezzel megkérdőjelezve a NAV, az MKEH és az NGM munkatársainak objektivitását, szakszerűségét.