A műtrágyagyártásban semmilyen kockázat nincsen, a járványügyi előírásokat természetesen a cégnél is életbe léptették. A szezonális munkálataikat végző gazdálkodóknál is nyugalmat tapasztalnak, fennakadásokra a mezőgazdasági termelésben sem kell tartani. Az is jó hír, hogy a Magyar Államkincstár március 31-ig rekordmagas, mintegy 14 milliárd forint kárenyhítő juttatást fog kifizetni a 2019. kárenyhítési évben jelentős mezőgazdasági károkat szenvedett termelők számára - magyarázta a kereskedelmi vezető, hogy miért nem kell tartani az ellentétes hírektől, melyek hiányt jósolnak.

Rácz Zoltán beszélt arról is, hogy a Nitrogénművek Zrt.-nél teljes kapacitással működik a gyár Pétfürdőn. A napi Pétisó termelési kapacitás nagyságrendje 5000 tonna, ez Európa legnagyobb CAN műtrágya (27 százalékban nitrogént tartalmazó Pétisó) kapacitását jelenti, ami lefedi a belföldi piaci igényeket. A jelenlegi helyzetben kiemelkedik ennek jelentősége - fogalmazott. Ami a foszfor és kálium tartalmú műtrágyákat illeti, a Bige Holding szolnoki gyára is folyamatosan termel - tette hozzá.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy keresleti piac van, a műtrágyaárakban nagy elmozdulás nincs, az idei tavaszi műtrágya szezon árgörbéje egyelőre a megszokott szezonalitást mutatja. Ilyenkor a későn vásárlók a logisztikai kihívásokból adódóan általában magasabb árakkal találkoznak, de ez inkább az exportpiacokon jelentkezhet. Az Európai Műtrágyagyártók Szövetsége, amelynek a Nitrogénművek is tagja, kérte az Európai Bizottság illetékeseitől a határokon átmenő műtrágya és egyéb mezőgazdasági input anyagok szállításának zavartalanságát.

Termékeik eladását új értékesítési csatorna is segíti, a genezis webshop, ahol a műtrágyát is kedvező feltételekkel és kondíciókkal lehet megvásárolni - hívta fel a figyelmet a vezérigazgató-helyettes.