Jelenleg a koronavírus-járvány lecsengő időszakában vagyunk, így egyelőre nem látja szükségesnek a negyedik oltások felvételét a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértője, Páldi Anna.

Páldi Anna, az NNK szakértője az M1-nek azt mondta, reméli, hogy a nyár járványmentes lesz, hogy mi lesz ősszel, azt viszont "meglátjuk", a nyár örömeinek azért most majd lehet hódolni. Figyelmeztetett, nem tűnt el a járvány teljesen, főként a kockázati csoportokba tartozóknak kell vigyázni, de a kórházi felvételi adatok és a súlyos esetek száma is csökken.

Jellemzően még mindig az omikron variáns fertőz. A negyedik oltással kapcsolatban, mint Páldi Anna fogalmazott, "nem tiszta a kép", de a nemzetközi álláspont az, hogy most, ebben a kora nyári szezonban nem szükséges általánosan a negyedik oltás.

Ez az álláspont ősz előtt szerinte aligha változik. A krónikus betegeket arra kéri viszont, hogy tartsák be a járványügyi előírásokat, szükség esetén a maszkot is viseljék.

Mindeközben a szennyvízben található koronavírus-örökítőanyag is számottevően csökkenő koncentrációban van jelen Kecskeméten, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron, Szekszárdon és Szolnokon, a városok többségében inkább stagnálás van. Emelkedés csak Zalaegerszegen mérhető  - írja az Infostart.