A hét közepére sztrájkfeszültség alakult ki az Auchannál. Az ügy előzménye, hogy az élelmiszer-kereskedelmi lánc hazai leányvállalata nem jutott egyezségre a munkavállalók mögött álló érdekvédelmi képviselettel, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ), annak hiányában pedig szerda este jóval szerényebb bérfejlesztést jelentett be az elvártnál – számolt be az Index.

Jelentősen fokozta az elégedetlenséget a legnagyobb dolgozói létszámot kitevő áruházi munkakörökben, tehát jellemzően a pénztárosok és az árufeltöltők között, hogy péntek délután a Tescónál bérmegállapodásra jutott a KASZ. A Tescóval kapcsolatos iparági pletykák dacára a brit hátterű lánc kedvezőbb feltételeket teremtett a munkavállalóinak.

A bejelentések eredményeképp a forgalom és a lokáció alapján nem kiemelt vidéki áruházakban a belépő szintű bruttó bér 320 ezer forint a Tescónál, az Auchannál ellenben csak 297 ezer forint. A nagyobb munkaterhelés miatt kiemelt egységeiben a Tesco 40 ezer forintos bérpótlékot ad: itt már 360 ezres kezdő bruttó bér áll szemben az Auchan 300 ezer alattijával.

KASZ: Ideje lesz újragondolni a 2023-as bérfejlesztést

Az Auchan Magyarország vezérigazgatójának, Dominique Ducoux-nak címzett sorokban arra kérik a hazai leányvállalat vezetőit, hogy gondolják újra az idei bérfejlesztést, csökkentve az elégedetlenséget, javítva a munkavállalói lelkesedést, valamint a cég sikerességét.

Önökön is múlik, hogy egy versenyképes vagy egy hanyatló vállalatot szeretnének Magyarországon látni

– olvasható a KASZ Auchan Alapszervezet nyílt levelében, amelynek megállapították, hogy az elmaradt bérmegállapodással a vállalat azt fejezi ki, hogy nem érzi át kellőképpen a munkavállalók szociális és anyagi problémáit.