Tavaly a kormány 2020-ra ismét nyugdíjprémiumot ígért az időseknek: a költségvetésben eredetileg 4 százalékos gazdasági növekedéssel számoltak. Most csütörtökön viszont már súlyos recesszióról, 3 százalékos GDP-visszaeséséről beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter a Bloombergnek, a koronavírus okozta leállások miatt - emlékeztettek az RTL Klub Híradójában.

Az Magyar Nemzeti Banké maradt a legoptimistább előrejelzés: Matolcsy György legutóbbi bejelentése szerint idén továbbra is növekedni fog a gazdaság, méghozzá 2-3 százalékkal.

A nyugdíjprémiumhoz viszont még 3 százalékos GDP-növekedés is kevés lenne, a törvény ugyanis legalább 3,5 százalékos bővüléshez köti a kifizetést. Ez utóbbi sávot még a Bajnai-kormány határozta meg a 2008-as gazdasági válság után, amikor döntöttek arról, hogy a 13. havi nyugdíjat eltörlik. Az éves nyugdíjprémiumot összesen két és fél millióan kapták - nemcsak az öregségi nyugdíjasok, hanem minden nyugdíjszerű ellátásban részesülő ember. A prémiumkifizetések átlagos összege tavaly 20 ezer forint volt, míg a bónusz maximuma 22 ezer forintot tett ki.

A novemberi nyugdíj-kiegészítés viszont várhatóan nem marad el, hiszen 2020-ban az első három hónapban 4,3 százalékkal drágult a magyarországi nyugdíjasok számára az élet a KSH friss adatai szerint - ehhez képest az idei éves nyugdíjemelés csupán 2,8 százalék volt 2020 elején.

November helyett három hónappal később jöhet az extrapénz. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése szerint a 13. havi nyugdíjat építik vissza, ezzel egyheti pluszt kapnak majd a nyugdíjasok a következő négy évben, először jövő februárban. 2020 januárjában az átlagnyugdíj 142 114 forint volt, ennek alapján az átlagos nyugdíjas 35 528 forint pluszpénzt kaphat 2021 elején.

Azt ugyanakkor még nem tudni, hogy az emelés technikáját hogyan oldja meg a kormány és beépülnek-e a plusz juttatások az alapnyugdíjba. Az sem derült még ki, hogy a nyugdíjszerű ellátásokra is érvényes lesz-e az "53. heti nyugdíj" szabálya.