A kiszolgáltatott, hiszékeny fogyasztóknak, elsősorban nyugdíjasoknak próbálnak eladni egészségügyi eszközöket, vitaminokat, különböző gyógyászati megoldásokat több tisztességtelen kereskedők - írja a Magyar Nemzet.

A jutányosnak tűnő termékbemutatós lehetőségek már kezdtek eltűnni, ám az idén a koronavírus-járvány felbukkanásával újra elszaporodtak. Az átverésekre, tisztességtelen magatartásra az Innovációs és Technológiai Minisztérium is felhívta a figyelmet.

A lap idézi Cseresnyés Péter fogyasztóvédelemért felelős államtitkárt, aki többek között azt mondta: a hatóság árubemutatóval vagy telefonos értékesítéssel kapcsolatos jogszabálysértés esetén 15 ezer forinttól akár a nettó árbevétel öt százalékáig terjedő bírságot is kiszabhat. Egy wellnesseszközöket a fogyasztóknak 700-800 ezer forintért áruló cég például tízmillió forintos büntetést kapott, miután hamis leleteket állított ki a vevőjelölteknek, majd méregdrága, de igazoltan hatástalan eszközöket kínált nekik eladásra.

Előfordul az is, hogy egészségmegőrző hatással reklámozott étrend-kiegészítőket kínálnak telefonon, és sokszor az első megrendelt csomagot ingyenesen, mindössze a szállítási költségért küldik postán. Bár ez kecsegtető ajánlat, ám a vásárló így tudtán kívül kötelezetté válhat a jövőben.