Pénteken Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Novák Katalin bejelentette, hogy megkezdődött a prémiummal és kiegészítő emeléssel növelt novemberi nyugdíjak kifizetése. Eszerint akiknek bankszámlára érkezik az ellátás, azok már pénteken megkapták az emelt összeget, a többieknek a postások november 15-től kézbesítik az emelt összeget.

Csakhogy a Magyar Nemzet szerint több nyugdíjas is jelezte a lapnak, hogy nem azt az összeget kapta, ami járt volna neki. Egy átlagnyugdíjas nagyjából 25 ezer forint pluszpénzt kap. A nyugdíjprémium legfeljebb 12 ezer forint, ezt az összeget mindenki megkapja, akinek legalább 80 ezer forint az ellátása.

QP | Quality Placement

A prémiumot a 3,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedés miatt folyósítják az időseknek. A nyugdíjkorrekció pedig szintén 12 ezer forintot jelent az átlagos, 125 ezer forint körüli nyugdíjak esetében. Ez pedig amiatt jár, mert a kormány az év elején a várható 2,4-2,5 százalék körüli inflációnál kisebb, 1,6 százalékos emelést adott csak az időseknek, előre tudva, hogy ezt majd az év végén kell korrigálni, méghozzá visszamenőleg - emlékeztet a napilap.

A Magyar Nemzetnek egy egyedül élő, tiszafüredi hölgy viszont arról számolt be, hogy a nyugdíjkorrekciónál - noha ő csak 2,2 százalékos inflációval számolt, azaz ennek és az 1,6 százaléknak a különbözetét vette alapul - mégis kevesebb pénzt kapott. Konkrét összegekkel vezette le, hogy neki az átlagnál magasabb nyugdíja miatt 14 215 forintos emelés járt volna korrekcióként, miközben csak 12 ezer forintot kapott.

Az olvasó ezzel kapcsolatban a lap szerint megjegyezte: nem is elsősorban az alig 2000 forintos eltérés a gond, hanem az, hogy a következő évi emelést így már kisebb bázis alapján fogják majd kiszámítani.

A lap szerint még pénteken több más idős ember is jelezte, hogy gond van a nyugdíj kiszámításával. Azt egyelőre nem tudni, hogy a nyugdíjfolyósítónál eddig hányan jelentkeztek emiatt, de mivel a postai kifizetés csak jövő szerdán érkezik, pontos számok csak később várhatók - teszi hozzá a lap.

(Fotó: Shutterstock)