A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Az elmúlt évben mintegy háromszáz Makész-védjegyes készház épült Magyarországon, ami 10 százalékkal több az egy évvel korábbinál, de persze jócskán elmarad a 2008-as esztendő 900 − védjegyes cég által tető alá hozott − épülettől. Ám ha figyelembe vesszük a lakásépítés három éve tartó zuhanását, az adatok némi optimizmusra adhatnak okot, amit erősíthet, hogy az ócsai kormányzati lakásprojektben és a kormány otthonteremtési programjában is részt vállalhatnak a technológia képviselői.

Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) könnyűszerkezet-építő szakmai tagozatának decemberben újraválasztott elnöke kérdésünkre kifejtette: a készházak piacának tavalyi szerény növekedése nyilvánvalóan a technológiának, illetve az alacsony fűtési és hűtési költségeknek köszönhető. A 2020-tól érvényes előírás ugyanis előrevetíti, hogy a hagyományos módon épülő házak − melyek a C kategóriának (az átlagos színvonalnak) vagy annak sem felelnek meg − egyre inkább veszítenek majd értékükből. Az alacsony energiafelhasználású, passzív vagy aktív, és a pluszenergia-házak értéke viszont jelentősen megnőhet, tehát akik most ilyen épületet építenek, jól döntenek, és persze jól fektetik be pénzüket.

A válság itt is tarolt

A válság azonban − mint mondja − a Makész-védjegyes cégeket is megtépázta: napjainkra gyakorlatilag a harmadára csökkent a megrendelésállomány, aminek nyomán több cég abbahagyta a tevékenységet vagy szünetelteti munkáját, arra számítva, hogy az energiaárak növekedése a megmaradt építtetőket majd feléjük tereli.

Ugyanakkor az elnök szerint az is nyilvánvaló, hogy a készházak vagy a könnyűszerkezetes épületek nem tükröznek egységes minőséget és szolgáltatást, a paletta ugyanolyan éppoly sokszínű, mint a téglaépületeknél. Kínálnak kivitelezést 130 ezer forint plusz áfa négyzetméterártól egészen 300 ezer forint plusz áfa négyzetméterárig. Az ár tükrözi az épület minőségét, élettartamát, az energiafelhasználást, sőt a garanciát is − hangsúlyozza Kárpáti.

Ócsában bíznak, de feltételek még nincsenek

A bedőlt devizahiteleseknek tervezett ócsai lakóparkkal kapcsolatban − állítása szerint − az is elhangzott egyszer, hogy 150 ezer forintból kell kihozni egy négyzetmétert, szeptemberben azonban már a könnyűszerkezetes kivitelezés sem volt cél. Pályázatot, vagy a konkrét feltételeket mindeddig nem látták. Mint mondja, összeállítottak az államtitkárságnak egy szakmai anyagot a készház-technológiáról, de erről sincs további információ.

Hasonlóan vélekedik Hársasi Tibor, a 2008-ban alapított Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete elnöke. A társaság − amelynek tagjai a tervezéstől a kivitelezésig szintén teljes körű házépítési szolgáltatást nyújtanak − harminc hazai kis- és középvállalkozást tömörít, amelyek szintén részt vennének úgy az ócsai, mint a kormányzati otthonteremtési programban. Ez azonban az elnök szerint szinte lehetetlen: úgy látja, hogy már az ócsai projekt kapcsán meghirdetett közbeszerzésben sem tudnak labdába rúgni. Pedig a megrendelések fontosak cégeik számára, ugyanis az elmúlt két évben a megbízásállományuk 60−90 százalékkal esett vissza.

 

A közbeszerzési eljárás lezajlott

A Belügyminisztériumtól kapott tájékoztatás szerint az Ócsán induló Szociális családiház-építési program I. üteme − nyolcvan családi ház és a kapcsolódó közművek, utak − tervezőjének kiválasztására a közbeszerzési eljárás lezajlott, a tervezői szerződések aláírására a jövő héten kerül sor, és megkezdődött a közbeszerzési eljárás előkészítése is a kivitelezésre. A tervek elkészítésére a családi házak tervezője 20 napos, a közművek és utak tervezője 40 napos határidőt vállalt. A tervezés után kerülhet sor az engedélyezési eljárásokra, melyek előfeltételeként folyik a földvédelmi eljárás, a belterületbe vonás. Az egyesített telekalakítási eljárás az érintett földhivatalnál is megindult január 5-ével, s várhatóan január 31-ig lezajlik: ezt követi a változások átvezetése az ingatlan-nyilvántartásban, majd sor kerül a beépítendő ingatlanok kitűzésére. A tárcánál elmondták, még nincs végleges döntés az építési technológiáról (könnyűszerkezetes, tégla stb.) Hangsúlyossá vált a közfoglalkoztatás, s a cél az, hogy minél többen kapjanak munkát a kivitelezés során. A tervezők kiemelt feladata, hogy a különféle technológiákat vizsgálják meg a bekerülési költség, az építési idő, az energetikai követelmények, a karbantartási igény és az üzemeltetési költségek szempontjából. A tervezők a családi házak terveit három technológiai változatban készítik el, melyek között helyet kapott a könnyűszerkezetes technológia is, de a végső építési megoldás a közbeszerzési eljárás során kapott kivitelezői ajánlatok értékelése során születik meg.

 

QP | Quality Placement