Magyarország jövőre ünnepli húszéves tagságát a párizsi székhelyű szervezetben. Ennek alkalmából jelentette be Cséfalvay Zoltán a Nagyköveti Tanács legutóbbi ülésén, hogy az ország megpályázza a jövő évre az alelnökséget. Az elnöki posztot 2016-ban Chile veszi át Hollandiától. Az alelnökséget jelenleg Franciaország, Dél-Korea és Csehország látja el, helyükre Magyarország mellett Finnország és vélhetően egy ázsiai ország fog pályázni.

A döntés júliusban várható, de a magyar gazdasági eredmények nyomán a szerdán és csütörtökön megrendezett éves miniszteri értekezleten folytatott diplomáciai egyeztetések arra utalnak, hogy jó esély van 2016-os alelnökség elnyerésére - hangsúlyozta Cséfalvay.

Az elnökség egyik legfőbb feladata a júniusi OECD-hét megszervezése, amelynek 15 különböző szekciójában tartott fórumaira mintegy kétszáz előadó és 3 ezer szakmai látogató érkezik a tagállamokból. Ennek a hétnek a második felében kerül minden évben megrendezésre a miniszteri szintű tanácskozás is.

A magyar nagykövet kiemelte: a szervezésen kívül az elnöknek és az alelnököknek nagyon nagy szerepük van abban, hogy milyen témák kapnak hangsúlyt a tanácskozáson.

"Az alelnökség nagyon jó alkalom lehet Magyarország OECD-csatlakozása huszadik évfordulójának megünneplésére, valamint a magyar gazdaságpolitika eredményeinek a megismertetésére az OECD kereteiben" - hívta fel a figyelmet Cséfalvay Zoltán. Ehhez kapcsoló eseményeket Magyarország már ősztől kezdve rendezhet, amennyiben júliusban pozitív döntés születik. A nagykövet példaként említett magas szintű konferenciákat és látogatásokat, beleértve a miniszterelnökét is.

A 34 tagú OECD az Európai Gazdasági Együttműködés Szervezetének (OEEC) jogutódjakét 1961 szeptemberében kezdte meg működését. Az elmúlt ötven évben a tagországok legfontosabb gazdaságpolitikai fórumává vált.