Angel Gurria, az OECD főtitkára a szerdán rendezett online konferencián azonnali intézkedésekre szólította fel a kormányokat a járvány által feltárt strukturális hiányosságok kezelésére a gazdasági fellendülésre való felkészülés és a nemzetközi kooperáció erősítése jegyében. Az OECD a szerdán publikált “Going for Growth 2021: Shaping a Vibrant Recovery” tanulmányában lendületes fellendülésre lát lehetőséget.

A szervezet úgy találta, hogy a 2020-as krízisév gazdasági visszaesését költségvetési és monetáris intézkedésekkel enyhítették a kormányok, támogatták a gazdálkodó szervezeteket a munkahelyek megőrzésében, a lakosságot jövedelmük megtartásában, valamint soha nem tapasztalt nagyságrendben bevezetett szükségintézkedésekkel védték ki az egészségügyi ellátásra nehezedő terheket és hárították el a társadalmi korlátozások káros szociális következményeit. Az OECD prognózisa szerint a világgazdaság a 3,4 százalékos tavalyi GDP-csökkenés után az idén 5,6 százalékos növekedést érhet el.

A most megjelent tanulmányában az OECD a lendületes fellendüléshez szükséges strukturális gazdaságpolitikai prioritásokra tett javaslatokat, mivel szerintük a járvány felszínre hozta a világgazdaság strukturális hiányosságait. Ajánlási csomagban ezért elsőként a nemzetközi együttműködési prioritásokra helyezik a hangsúlyt, az egészségügy mellett a környezetvédelem, a kereskedelem és az adóztatás terén is. De az OECD általánosságban véve is expanzív költségvetési politikát javasol a kormányoknak, például infrastrukturális beruházásokkal, az egészségügyi rendszer fejlesztésével és a szociális ellátási rendszerek reformjával.

A gazdasági fellendülés alapfeltételeit az ellenállóképes, fenntartható strukturális keretek megteremtésében látja az OECD, hangsúlyozva, hogy az ezeken a területeken meglévő hiányosságokat éppen a vírusjárvány tárta fel. Javaslatcsomagjában Magyarországnak az üzleti környezet javítását és a szakképzés erősítését, a munkaerő színvonalának emelését említi meg az OECD a növekedés ütem felgyorsítása feltételeként. A tanulmány szerint Magyarországon az állami beavatkozás mértéke gyengíti a termelékenységet. A Magyarországon elindított strukturális reformfolyamat 2020-ban lelassult, mivel a kormány a járványellenes intézkedésekre összpontosította a figyelmét.