Az olimpiai bajnok Liu fivérek, Shaolin Sándor és Shaoang a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség hozzájárulását kérték az országváltásukhoz vezető folyamat megindításához. Bár az olimpiai érmekért járó pénzt természetesen megkapta a sportoló, felmerülhet a kérdés, hogy mi lesz az olimpiai járadékával - írja a Világgazdaság.

Ugyanis az olimpiákon érmes sportolóknak jár egy havi szintű jövedelem, amelyet minden évben az előző évi bruttó átlagkeresethez mérnek, ezt kapja meg a 35. életévét betöltő sportoló élete végéig nettóban. Idén például nettó 438 800 forintot kapnak az arra jogosult sportolók minden aranyérem után, míg a bronzokért az összeg 50 százaléka jár.

Liu Shaoangnak tehát 11 év múlva – mivel idén márciusban lett 24 éves – jár majd a kétszeres arany- és kétszeres bronzéremért kapható összeg, amely idén például havi nettó 1,3 millió forint lenne. Testvérének, az egy arany- és egy bronzéremmel rendelkező Shaolin Sándornak pedig ennek a fele jár majd, mindkettejüknek életük végéig.

Az olimpiai járadékról szóló törvényben az országváltás nincs feltüntetve e támogatás elvesztésének okaként. Az állampolgárság viszont feltételt, így Liuék esetében, mivel Kína nem ismeri el a kettős állampolgárságot, ha ottani színekben folytatnák, le kell mondaniuk a magyar állampolgárságukról, és ezzel az olimpiai járadékról is.