Szíjjártó péter az ATV kérdésére azt mondta: akkor van értelme Európai Unión kívüli forrásból újabb oltóanyagok beszerzésének, ha azok időben tudnak segítséget jelenteni. Én most úgy látom, hogy azok a törekvéseink, amelyek alapján még szerettük volna növelni a meglévő szerződéseken felül a keletről érkező vakcinák számát, most lekerülnek a napirendről, tekintve a kapacitások miatt vállalt szállítási határidőket - írja az Index.hu.

Müller Cecília országos tiszti főorvos március 22-én jelentette be, hogy az OGYÉI engedélyezte a CanSino és Covishield vakcinák magyarországi forgalomba hozását.

A CanSinóban a humán adenovírus 5 van, ez az a vektor, aminek segítségével bejuttatják az információkat a sejtekbe. A CanSino Ad5-nCov nevű oltóanyaga az első kínai egydózisos vakcina, és a tesztek eredményei szerint 65,28 százalékban védte a beoltottakat 28 nap után. 2–8 fok között tárolható, ideális gyengébb egészségügyi infrastruktúrával rendelkező területeken való alkalmazásra.

A CanSino vakcináját a kínai hadsereg kutatóintézeteiben fejlesztették ki Csen Vej vezetésével. Tavaly június óta a kínai hadsereg 150 ezer tagját oltották vele – katonai oltóanyagként a nagyközönség számára nem volt elérhető. A kipróbálás utolsó szakaszát 40 ezer önkéntes bevonásával Argentínában, Chilében, Mexikóban, Oroszországban és Pakisztánban végezték. Mexikóban és Pakisztánban azóta engedélyezték is az Ad5-nCov használatát.

Az indiai gyártású Covishield vakcina szinte azonos az AstraZeneca vakcinájával.