A Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) szerint a következő héten Magyarország nagy részén 1-3 fokkal is melegebb lehet, mint az elmúlt 20 év átlaga - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) oldalán.

A "hőmérsékleti anomália" térképen kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, míg bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb területek. Fehérrel azokat jelzik, ahol a hőmérséklet nem, vagy csak alig tér el az átlagtól.

Fontos tudni, hogy ez az előrejelzés sokkal bizonytalanabb, mint az 1-2 napra szóló.

A felmelegedés az Időkép előrejelzésén is látszik, szerintük a jelenlegi 0, -8 celsius fok közötti hőmérséklet vasárnapra 6, 0 fok köré emelkedik és nappal később sem kell fagyra számítani.

A következő napok előrejelzése

Az OMSZ szerint kedden erősen és kevésbé felhős tájak egyaránt előfordulnak, néhol hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. délkeleti szél. A hőmérséklet kora délután -1 és +5, késő este 0 és -8 fok között várható.

Szerdára virradó éjszaka borult, ködös, illetve kevésbé felhős tájak egyaránt lesznek. A ködös tájakon zúzmara képződés, hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de a Kisalföldön és Sopron környékén megélénkül a délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -9 fok között várható, de a tartósabban derült helyeken -10 foknál hidegebb is lehet.

Szerdán a köd és alacsonyszintű rétegfelhőzet nagy része napközben is tartósabban megmaradhat. A ködös tájakon hószállingózás, esetleg ónos szitálás előfordulhat. A Dunántúlon helyenként megélénkül a délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -9 fok között alakul, néhol azonban ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet jellemzően -2 és +2 fok között valószínű, de a tartósan ködös tájakon helyenként csupán -3, -4 fok várható.

Csütörtökön erősen felhős vagy borult lesz az ég. Párás, főként északkeleten tartósan ködös területek is lesznek. Szórványosan valószínű csapadék: északkeleten hó, nyugaton és délen eső, ónos eső, másutt vegyes halmazállapotú csapadék fordulhat elő. A délkeleti szél a Dunántúlon helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és -8, a legmagasabb nappali hőmérséklet +2 és -3 fok között alakul.