Termelési jelentéssel indította a 2017-es politikai évet Orbán Viktor miniszterelnök a parlament tavaszi ülésszakának első perceiben. Beszédéből újra megtudtuk, hogy

  • a GDP 74 százalékára csökkent az államadósság 2016-ban;
  • 490 milliárd forinttal több adó folyt be a költségvetésbe tavaly, mint az előző évben;
  • 2 százalékkal nőtt a gazdaság, amely meghaladja a EU 1,9 százalékos átlagát;
  • idén 4,1 százalékos, 2018-ra 4,3 százalékos gazdasági növekedést vár a kormány;
  • tavaly 3,2 milliárd eurónyi működőtőke érkezett az országba.

A számok sterilek, de tudjuk, hogy minden javuló mutató mögött sok ember munkája van. A gazdaság tényei azt mutatják, hogy a "magyar modell" működik, így elérte az ország a 2017-es gazdasági célkitűzéseit - fogalmazott a miniszterelnök.

Az otthonteremtés éve is lesz 2017

Orbán 2017-re áttérve elmondta, hogy szerinte a teljes foglalkoztatottsághoz még közelebb kerülünk, hiszen januárban csökkentek az adók és nőttek a bérek januártól. Nőtt 5 százalékkal az információs hivatal dolgozóinak és az országgyűlési őrség tagjainak bére is a katonák, tanárok és ápolók bére mellett.

Az "otthonteremtés éve" is lesz 2017, amit "nemzeti ügynek" is tekint a miniszterelnök. Annyi látszik, hogy 36 ezer család igényelt otthonteremtési támogatást 87 milliárd forint értékben - mondta a kormányfő.

Öt támadás

Orbán újra elmondta, hogy idén öt támadás érheti Magyarországot: a rezsicsökkentés visszavonása, a migráció, a külföldiek befolyása, valamint az adórendszert és a munkahelyteremtő támogatásokat fenyegető támadások.

Orbán szerint a nemzeti jog része az energiaárak meghatározása. A migráció ellen a megoldás az idegenrendészeti őrizet a mai terrorveszélyes időkben. A miniszterelnök szerint Európában egyre többen értenek egyet a magyar bevándorlási politikával és a határ megerősítésével. Ezzel bebizonyosodott:

nekünk, magyaroknak nem igazunk van, hanem igazunk lesz.

Orbán újra a civil szervezeteket támadta: nem lehet hagyni, hogy a globális tőke döntsön a magyar ember helyett, ezért a civileknél is olyan átláthatóság kell, mint a politikai pártoknál - mondta a miniszterelnök. Meg kell védeni Brüsszeltől a sikeres magyar adórendszert. Ezekben a kérdésekben jön a nemzeti konzultáció, hogy megőrizhessük a függetlenségünket.

A miniszterelnök szerint 2010 és 2016 között régen nem látott gazdasági esélyt harcolt ki magának az ország, ezért 2017 az áttörés éve lehet.