Szájer József szerdán kilépett a Fideszből - adta hírül az MTI a Magyar Nemzetre hivatkozva.

A volt EP-képviselő a párttagságáról való lemondást Kubatov Gábornak, a Fidesz pártigazgatójának címzett egymondatos levelében jelentette be - írta a lap.

A lapnak a szerdai kormányülés szünetében Orbán Viktor ezzel összefüggésben azt mondta: "amit Szájer József képviselőtársunk tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele". "Harmincéves munkáját nem fogjuk elfelejteni és megtagadni, de cselekedete nem elfogadható és nem védhető. A történtek után az egyetlen helyes döntést hozta, amikor bocsánatkérés mellett európai parlamenti mandátumáról lemondott, és a Fideszből kilépett" - mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy Szájer József döntését tudomásul vették.

Szombaton lemondott európai parlamenti mandátumáról Szájer József, a Fidesz egyik alapítója és EP-képviselője, majd kedden kiderült, hogy pénteken a kijárási és gyülekezési korlátozások alatt részt vett Brüsszelben egy házibulin. A rendőrök kábítószert is lefoglaltak. A politikus elismerte, hogy jelen volt, de tagadja, hogy kábítószert fogyasztott volna. A belga ügyészségre hivatkozva külföldi lapok arról is írtak, hogy a magyar politikus a rendőrségi razzia elől egy ereszcsatornán próbált elmenekülni a helyszínről, majd a mentelmi jogára hivatkozott.

Szájer az Európai Néppártnak küldött közleményében bocsánatot kért a családjától, a kollégáitól és a választóitól. A "félrelépésért" kizárólag ő tartozik felelősséggel, és kéri, hogy ezért ne vonják felelősségre a hazáját vagy politikai közösségét.