A következő hónapokban komoly feladatok állnak az ország előtt, (...) mozgalmas nyarunk volt (...) kiszabadítottuk Magyarországot a túlzottdeficit-eljárás alól, az IMF szorításából - mondta Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti parlamenti felszólalásában. (Szavait a kormánypárti sorokból nagy taps fogadta.) Nem engedtünk a nyomásnak, megvédtük a családok és a nyugdíjasok pénzét, megtartottuk a multik adóit - tette hozzá.

Az ősz folyamán a legtöbb célunk, hogy tovább növeljük az ország függetlenségét, a családok biztonságát - utóbbit az szolgálja, ha a multik nem tudnak többet kihúzni az őket megilletőnél a zsebükből, ha a bankok nem tudják olyan hitelekre rábeszélni őket, amelynek minden kockázatát ők viselik. Az eddigi rezsicsökkentés hatalmas harc volt, komoly erőket kellett legyőznünk - fogalmazott Orbán.

A további 11,1 százalékos gáz- villany- és távhőár-csökkentésről szóló előterjesztések hamarosan elkészülnek - közölte a kormányfő.

Magyarország akkor lesz független, ha sikerül pontot tenni a lakáscélú devizaalapú hitelek ügyére - mondta a miniszterelnök, aki szerint a bankok a hitelszerződések megkötésekor visszaéltek a hitelfelvevők naivitásával. Szerinte a bankok pontosan tudták, mi várható, ha elszáll az árfolyam, hiszen a szerződéseket úgy fogalmazták meg, hogy baj esetén a kockázatot az ügyfelek viselték. Ilyen egyoldalú szerződések láttán nehéz jóhiszeműséget feltételezni. A bankokat arra szólítjuk fel, hogy a szerződést úgy alakítsák át, hogy az árfolyam módosításából fakadó terheket ők viseljék. (Szimbolikus, hogy a kormányfő nem árfolyamváltozást, hanem módosítást említett. A szerk.)

Ha ezt nem teszik meg november 1-jéig, a kormány lépni fog - mondta a miniszterelnök. Hozzátette: a devizahitelesek nem járhatnak jobban, mint a forinthitelesek.

Orbán az újabb rezsicsökkentés ismertetésével és a devizahitel-ultimátummal lényegében elismételte azt, mint amiről Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Visegrádon, a kormánypárti frakciószövetség évadnyitó ülésén beszélt, illetve azt, amiről ő maga pénteken a közrádióban szólt,

Esik az OTP

Orbán szavait követően az OTP és az FHB napi mélypontján állt a BÉT-en: előbbi 1,2, utóbbi 1,9 százalékos mínusszal.

Most mi vagyunk az erősebbek, a gyarmatosítás kora lejárt - tette egyértelművé az erőviszonyokat. A Bankszövetség már pénteken meglepődött, hamarosan közleményt adhatnak ki

Mi jön ezután?

A parlament a miniszterelnök szavait követően dönt Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vezetőjének médiatanács elnökévé választásáról. Karas Monika augusztus 19. óta áll az NMHH élén, miután a miniszterelnök javaslatára Áder János köztársasági elnök kilenc évre kinevezte a tisztségre. A hatóság a korábbi elnök, Szalai Annamária április 12-i halála óta működött elnök nélkül.

A szavazás után kezdődhet vita az ötödik alaptörvény-módosítás új változatáról, amelyet a kormány augusztus végén nyújtotta be azt követően, hogy a parlament a nyári ülésszakában nem vette napirendre Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter júniusban előterjesztett eredeti indítványát. A módosítás új változata a vallási közösségekre és a kampányhirdetésekre vonatkozó szabályokkal egészült ki. Ezek alapján a kereskedelmi televíziók és rádiók azonos feltételekkel, ingyenesen közölhetik a pártok hirdetéseit a választási kampányban. A kormányoldal eredeti terve az volt, hogy csak a közmédia sugározhat politikai reklámokat kampányidőszakban. Amint arról beszámoltunk, az ingyenes politikai hirdetésekkel a kereskedelmi tévék egymilliárd forintot bukhatnak.

A képviselők kedden tárgyalhatják Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azon javaslatát, amely az egész jogrendszeren átvezeti a PSZÁF feladatainak jegybanki átvételét. A törvényjavaslat így a törvényekben a PSZÁF helyébe a Magyar Nemzeti Bankot írja, több helyen a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét ellátó szervnek nevezve a jegybankot.

Szerdán a fent említett két módosításról is részletes vitát tartanak, valamint tárgyalni kezdik a termőföld védelméről szóló júniusban benyújtott kormányzati előterjesztést.