Az amerikai kitiltási ügy egyre inkább elveszti a komolyságát - vélekedett Orbán Viktor. A miniszterelnök "fecninek" titulálta az USA nagykövetségének azt a kétoldalas feljegyzését, amely a kormány korrupciós ügyeit taglalja, az áfacsalásokat és a nemzeti trafikügyeket érintve.

Ha nem angolul írták volna, azt hinném, hogy az ellenzék írta, mert azokat a vádakat sorolja, amelyeket az ellenzék az elmúlt négy évben ismételt. Minden perc, amit ezzel az üggyel foglalkozunk, kidobott idő - vélekedett Orbán péntek reggel az állami rádióban elhangzott beszélgetésben.

A miniszterelnök szerint korrupciós ügyekben a kormány a zéró tolerancia elvét vallja. Orbán szerint Vida Ildikó, a NAV elnöke benyújthatja a lemondását - de erősen elgondolkodnék, hogy elfogadnám-e,  mert nem jó precedenst jelentene, hogy egy külföldi állam vádjai alapján egy magyar főtisztviselőt leváltatnának - tette hozzá a politikus. A miniszterelnök szerint innentől a lemondás szuverenitási kérdés lenne. Aki a NAV működését megzavarja - akár azzal, hogy lemond vagy azzal, hogy alaptalanul vádaskodik -, az veszélyezteti az állam működését, hisz az állami bevételek beszedését akadályozhatja.

Orbán szerint egyre több áfa-bevétel folyik be a költségvetésbe - ezért is különösek a mostani támadások.