Az üzemanyagárstop hatálya eredetileg február 15-én járt volna le, a mai bejelentés szerint azonban május közepéig marad az intézkedés - jelentette be Orbán Viktor a mai évértékelő az Infostart.hu tudósítása szerint.

A 95-ös benzinre és az "alap" dízelre ezek szerint május közepéig marad a 480 forint/literes maximum ár a kutakon.

A jövőről szólva a kormányfő szerint az a kérdés, hogy lesz-e háború, lesz-e pénz, lesz-e járvány, lesz-e migrációs hullám?

A háború lehetőségéről szólva úgy fogalmazott: "a nagyfiúk ott vannak a Balkánon" - utalt arra, hogy a közelben vannak már az orosz, a nyugati és a török érdekeltségek is.

"Miután Magyarország érdeke a béke, szóba sem jöhet a szankció, a büntető politika vagy bármilyen kioktatás" - szögezte le Orbán Viktor.

Sürgetőnek nevezte Ukrajna és Oroszország konfliktusának megoldását, "ezt nem csak a humánum, hanem a magyar érdekek is mondatják velünk".

Kilátásba helyezte, hogy háború esetén milliószám indulnának útnak Magyarország felé Ukrajnából emberek, ami alapjaiban rajzolná újra Magyarország helyzetét.

Belátta, hogy az EU Kína-barát politikájára Magyarország nem tud hatással lenni, ezért új kapcsolatokat építettek ki kelet felé.

Orbán Ukrajna területi épségét közvetlen nemzeti érdeknek tartja, de ugyanígy azt is, hogy az EU hadserege legalább olyan erős legyen, mint az orosz. "A hadiipart még össze kell kapcsolni a gazdasággal és az egyetemekkel, és kellenek a fiatalok, aki ha kell, készek megvédeni a hazát" - tette hozzá.

A "lesz-e pénz?" kérdésről szólva azt mondta: ma sok ezer milliárdnyi fejlesztés fut, a szegénység mértéke csökken, a középosztály pedig erősödik.

Ígérete szerint a vidékfejlesztésre háromszor annyit költenek mostantól, mint eddig.

Ehhez azonban szükség volt ahhoz, hogy "ne nézzék tétlenül az árak vágtatását", jött is a "négy stop" politikája:

  • rezsistop
  • üzemanyagárstop (ezt három hónapra meghosszabbítják)
  • élelmiszerárstop
  • kamatstop.

A kormány számításai szerint ennek is köszönhetően jövőre 3,6 százalékra mérséklődik az infláció, "lesz gyerek, lesz pénz, és megvédjük a családokat".