A héten immár másodjára nem volt halálos áldozata a Covid-19 járványnak, miközben péntekre minden bizonnyal meglesz az 5,5 millió beoltott, így hatályba lépnek az újabb lazító intézkedések – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a közrádióban.

A politikus ismételten arra buzdított mindenkit, aki eddig még nem vette fel az oltást, tegye meg, mivel a jelen állás szerint nagy a valószínűsége szeptemberben egy negyedik hullámnak.

A gyógyszergyártók kutatása szerint sokkal nagyobb védettséget biztosít a két oltás mindenkinek, aki azt felvette, a harmadik oltás szükségességéről egyelőre nincs konszenzus, ezért a magyar állam is kivár.

Csalfa remény, hogy elbújhat a vírus elől oltatlanul

- üzent a kormányfő mindenkinek, aki eddig nem kapta meg a vakcinát.

Az újabb oltási mérföldkő nyomán:

  • Nem lesz kötelező a maszk hordása üzletekben, tömegközlekedésben,
  • Aki akar, hordhat, ha így nagyobb biztonságban érzi magát,
  • Oltási igazolás nélkül lehet menni étterembe, szálláshelyekre, és ülőhelyes kulturális rendezvényekre, megemelik a lakodalmakon megengedett létszámot,
  • Továbbra is kell igazolás tömegrendezvényeken, sporteseményeken koncerteken.

Hadat üzennek az építőipar drágulásának

Kell a váratlan, erőteljes kormányzati döntés, hogy hatékonyabban induljon újra a gazdaság, ilyen döntéseket hozott a kormány tegnap is – mondta Orbán Viktor.

Ezek közül kiemelkedik az októbertől élő kiviteli tilalom az építőanyagokra, azért csak akkor, mert egy ilyen lépésnek van egy uniós átfutása.

A kormány egyben kötelező bejelentést ír elő a kivitelre, és állami elővásárlási jogot is szeretne, megpróbálva ezzel Magyarországon tartani az anyagokat, amelyekből jelenleg extraprofithoz jutnak a háztartások kárára.

A tervek szerint hatályba lép egy extraprofitadó is a kavicsra, sóderre, és bukhatja bárki a bányakoncesszióját, ha annak elnyerését követően egy éven belül nem kezdi el a kitermelést - derült ki az interjúból.