A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint Orbán Viktor kormányfő elég jó taktikus ahhoz, hogy ne indítson frontális támadást a magyarországi demokratikus intézmények és az alapjogok ellen, de egyre inkább kiüresíti őket. Például a kritikus médiumokkal szemben olyan eszközöket használ, amelyekkel Vlagyimir Putyin orosz, illetve Recep Tayyip Erdogan török államfő is is élt, mielőtt áttért a nyílt elnyomásra.

A lap szerint ezért az EP többsége joggal fogadta el szerdai határozatát, a gond csak az, hogy a javasolt eljárást a teljes egyetértés kényszere miatt addig nem lehet elindítani, amíg Lengyelországban a "Kaczynski-kormány" a demokratikus intézmények lerombolásával próbálkozik, és ezért nem szavazza meg a magyar szavazati jog megvonását - idézte az MTI a konzervatív német lapot sajtószemléjében.

Semmit sem érnek

A liberális Süddeutsche Zeitung publicistája úgy véli, hogy az EP megtette, amit meg kellett tennie, de az alapjogok betartására intő figyelmeztetések nem érnek el semmit, sem Varsóban, sem Budapesten. Hiányzik a hiteles fenyegetés, amely nélkül Orbán tovább folytatja nacionalista kampányát. Az EU-nak ott kell megragadnia a magyar kormányfőt, ahol igazán fáj: a pénznél.

Nem valószínű, hogy konkrét szankciókhoz fog vezetni a határozat, a szavazás azonban jól mutatja, hogy a képviselőket pártállástól függetlenül mennyire feldühítette a magyar kormány politikája - írta a Politico hírportál. Az uniós szerződés hetedik cikke szerinti eljárás előkészítéséről szóló határozatot a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt tagjai közül is sokan megszavazták.

Félnek a dominóhatástól

A Le Soir című belga napilap arról írt, hogy szorul a hurok Lengyelország és Magyarország, az EU enfant terrible-jei körül. Úgy tűnik, hogy az uniós vezetők kezdik felismerni, hogy az egyes országokban megfigyelhető antidemokratikus tendenciák az EU egészére is veszélyt jelentenek. Az elsődleges kockázat a dominóhatás.

A pozsonyi Sme szerint az Európai Néppárt azért mondja még mindig, hogy értékelni kell a magyarországi helyzetet, mert nem tudnak elszakadni attól, hogy Orbán Viktor a kommunizmussal szembeszálló harcosként kezdte pályafutását.

Jól megjárta

A magyar nyelvű Új Szó az EP döntésre adott magyar reakciók alapján arra következtet, hogy Orbán Viktornak nem áll szándékában meghátrálni, mivel nem zavarja, hogy Magyarország immár hivatalosan is az EU fekete bárányává lépett elő. Így ugyanis még hitelesebben folytathatja hazai közönsége előtt szabadságharcát Brüsszellel szemben.

A Vecernji List című horvát napilap arról írt, hogy Magyarország Brüsszelben elfogadta a menekültek elosztására irányuló kötelező európai uniós kvótát, majd miután Orbán Viktor visszatért Budapestre, elutasította azt, amit Brüsszelben még támogatott. Azoknak a játékosok, akik nem játszanak tisztességes játékot, legalább sárga lapot kell kapniuk - írta a lap.