Alig van olyan középvezető, akit az új miniszter, Kásler Miklós még nem állított föl az egészségügyi igazgatásban, vagy aki éppen a napokban várná selyemzsinórját - írja a Népszava. Ilyen mértékű személycseréket legfeljebb egy kormányváltás indokolna, különösen, hogy a kormány hivatalos álláspontja szerint elégedettek az eddigi apparátus munkájával és a miniszter parlamenti meghallgatásán nem jelezte, hogy óriási kirúgásokra készülne.

Az egészségügyért felelős államtitkárságon nem csak a távozó Ónodi-Szűcs Zoltán közvetlen munkatársait cserélik új emberekre, hanem a kizárólag szakmai feladatra szerződött helyettes államtitkárokat, és csaknem valamennyi háttérintézmény vezetőjét is elküldték. A minisztérium a kormányzati struktúra átalakításával indokolja az intézkedéseket.

Próbálják megtisztítani

Volt, aki úgy fogalmazott a napilapnak, hogy nem történik egyéb, mint megpróbálják a Lázár János egykori kancellária- illetve Kósa Lajos volt tárca nélküli miniszterhez köthető emberektől megtisztítani a humán tárca apparátusát, és azok háttérintézményeit.

Mások úgy tudják: a miniszter belső körökben azzal indokolta lépéseit, hogy tiszta lapokkal akar indulni, nem akarja, hogy utóbb szekrényből kieső csontvázakat kelljen kerülgetnie. A tárca ilyen irányú átalakítására szabad kezet kapott a miniszterelnöktől.

Az elbocsátások módszere is szokatlan. A helyettes államtitkárok közül például volt olyan, aki éppen a Népszavában olvasta, hogy távozni fog. Másnap közölték vele, hogy nem tartanak igényt a munkájára. A lap úgy tudja, az érintetteknek nem ajánlottak másik állást, de még segítséget sem ahhoz, hogy új munkát találjanak.

A fotó forrása: Pixabay