A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú határozattal ellentétben bizonyítottnak találta, hogy Kovács Béla volt jobbikos európai parlamenti képviselő az egyik orosz titkosszolgálatnak akart kémkedni az EU intézményei ellen, és előkészületeket tett erre - adta hírül a Magyar Nemzet.

Kovács nem jelent meg a táblabíróságon. Oroszországban rekedt a pandémia miatt, és azóta sem jött Magyarországra. A táblabíróságon orosz nyelvű orvosi igazolást mutatott be a védője. Kovács Béla számos betegséggel küszködik és februárban egy orosz klinikára is befeküdt gyógykezelésre.

Kovács az első fokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék tárgyalótermében perbeszédében visszautasította, hogy az oroszoknak kémkedett volna, szerinte legfeljebb lobbizott. A "KGBélaként" emlegetett üzletember tavaly szeptemberben, az elsőfokú ítélet kihirdetése előtti napokban azt mondta, arra számít, hogy felmentik az EU intézményei elleni kémkedés vádja alól, az EU kárára elkövetett költségvetési csalás vádrészben pedig minimális elmarasztalás születik.

Első fokon valóban felmentették a kémkedés vádja alól bűncselekmény hiányában, bár a bíró kimondta, hogy beszervezték és kiképezték. A költségvetési csalás miatt a politikust hatszázezer forint pénzbüntetést, valamint egy év hat hónap, végrehajtásában három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

A fellebbviteli főügyészség szerint Kovács Bélát nemcsak beszervezte az egyik orosz titkosszolgálat, hanem kémkedett is az unió intézményei ellen. Pontosabban előkészületeket tett a kémkedésre, ezért és a költségvetési csalásért végül két év szabadságvesztésre ítélték, a büntetés végrehajtását öt évre felfüggesztve.

A volt politikus a másodfokú ítélet ellen várhatóan fellebbez, így a per a Kúrián folytatódhat harmadfokon.