A 2015 decemberében leállt Oroszlányi ErőműVeolia és  a CHP-Erőmű érdekeltségeként az ötödik olyan erőműfejlesztés lesz Magyarországon, amelyben a  korábbi szén- illetve vegyes tüzelésű technológiát felváltja a fluidágyas biomasszatüzelésű rendszer.  A két korszerű kazán üzembe állításának tervezett időpontja 2024 első, illetve második negyedéve. 

A Veolia csoport több mint 30 éve piacvezető szakmai szereplő Magyarországon, a biomassza alapú  energiaelőállításra történő átállásban úttörő szerepet játszik. A vállalatcsoport számára az Oroszlányi  Erőmű lesz az ötödik olyan korszerűsítés, amelyben a korábban szén vagy vegyestüzelésű kazánokat  átállítják biomasszaüzemelésűre. Magyarországon a Veolia rendelkezik a legátfogóbb  szakmai tapasztalattal a szén vagy vegyes tüzelésű energiatermelés fluidágyas biomassza alapú  energiatermelésre történő átállításban és üzemeltetésben.

Az Oroszlányi Erőmű két korábbi 60 MW-os blokkját a sikeres Pécsi és Ajkai minta alapján korszerűsítik, és a szenet teljesen elhagyva 50 MW-os biomassza blokként üzemeltetik tovább. A kazán felújítási munkáit itt is a világ egyik vezető tüzeléstechnikai vállalata, a finn Valmet végzi.

A biomasszának, mint megújuló energiaforrásnak számos gazdaságossági és környezetkímélő előnye  van. Felhasználása széndioxidsemleges, vagyis a tüzelőanyag elégetésekor szinte  megszűnik a szén-dioxid kibocsátás, ezért ez a technológia az egyik legjobb alternatíva az  üvegházhatást okozó szén-dioxid kibocsátás mérséklésére. A modern filtereknek köszönhetően pedig  minimálisra csökkenthető a porkibocsátás is. A biomassza technológia gazdaságosan hasznosítja a  mezőgazdaság- és erdészet túltermelésekor keletkező anyagokat is.

Palkó György, a Veolia Energia Magyarország Zrt. vezérigazgatója elmondta: „Több évtizedes szakértelmünkkel segítjük, hogy az újrainduló Oroszlányi Erőmű a régióban környezetbarát, fenntartható módon működő, munkahelyteremtő és a térség életét támogató, elismert vállalat lehessen.” 

Új munkahelyek százai létesülnek Oroszlányban

Az Oroszlányi Erőmű fűtőanyaga ellenőrzött minőségű biomassza lesz, amelyet a város 100 kilométeres  körzetében keletkező erdészetekben, faipari üzemekben képződő melléktermékből, valamint fa és lágyszárú mezőgazdasági alapanyagból elégítenek ki. A beruházás előkészítése tavaly ősszel indult, és  már megkezdődött a kazánok felújítása is.

Az erőmű üzemeltetéséhez 350 képzett munkatársra számítanak, akiknek a felvétele idén tavasztól kezdődik, míg a tüzelőanyag ellátási láncban várhatóan további 6-700 munkavállaló dolgozik majd.

A biomasszaüzemelés környezetbarát és fenntartható megoldás, támogatja a helyi és régiós  mezőgazdaságot, és az energiatermelés mellett gazdaságosan szolgálja ki a távhő igényeket is. Mivel a tüzelőanyag regionális, nem import, ellátása kiszámítható, ezért versenyképes szolgáltatást kínál  felhasználóinak.