Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Országgyűlés elfogadta a rezsivédelmi költségvetés módosítását, amely négyszeresére emeli a Rezsivédelmi Alap összegét, hogy továbbra is a rezsicsökkentett árat kapja a lakosság az átlagfogyasztás mértékéig – közölte a Pénzügyminisztérium.

A kormány módosította a 2023. évi költségvetést, melyet az Országgyűlés is elfogadott. A 2023-as költségvetés a rezsivédelem költségvetése – jelentette be a minisztérium.

A kormány a Rezsivédelmi Alap korábbi, 670 milliárd forintos keretét közel négyszeresére, 2580 milliárd forintra emelte.

Az alap így garantálja, hogy az átlagfogyasztásig 2023-ban is biztosítottak legyenek a rezsicsökkentett árak.

A támogatásból a családokon kívül a vállalkozások, az állami intézmények és az önkormányzatok is részesülnek.

Szociális ellátási reform: érkezik a rezsi- és étkeztetési támogatás

A más ellátásra nem jogosult gyermekek étkeztetési díjtámogatásának, valamint a nyugdíjasok rezsiköltség-támogatásának bevezetéséről döntött Nyíregyháza közgyűlése csütörtöki ülésén. Bővebben>>>

Marad a családtámogatás

A gyermekvállalás támogatásához a költségvetés módosítása során is megőrzik a 15 százalékos jövedelemadót,

a személyi jövedelemadó-mentességet 2023-tól a 30 év alatti, gyermeket vállaló anyákra is kiterjesztik.

A családok támogatására közel 3360 milliárd forintot fordít a költségvetés.

Inflációkövető nyugdíjemelés

A nyugdíjasok védelme érdekében továbbra is biztosított az inflációkövető nyugdíjemelés, valamint a 2022-ben visszaépített 13. havi nyugdíj.

A költségvetés tartalmazza az idei 15 százalékkal emelt nyugdíjak fedezetét, ahogyan biztosította a forrásokat az emelt összegű 13. havi nyugdíj februári kifizetéséhez is.

 

Így jön ki a nyugdíj-matek: fontos számokat közölt a kormány

Itt vannak a szorzószámok, amelyeket a 2023-ban megállapított nyugdíjaknál és egyéb nyugellátásoknál kell alkalmazni a korábbi években megszerzett keresetekre. Ez az érték 2021-re 1,175 a tavalyi 17,5 százalékos bruttó átlagkereset-növekedés alapján. Bővebben>>>

Nagy részt kap a Honvédelmi Alap

háború közelsége miatt továbbra is kulcsfontosságú a határok és Magyarország védelmének biztosítása. Ezt a célt szolgálja a Honvédelmi Alap, amely megteremti a honvédelmi fejlesztések forrásait, valamint megerősíti az ország fizikai biztonságát.

A 842 milliárd forintos alapnak köszönhetően a honvédelemre fordított kiadások 2023-ban meghaladják a GDP 2 százalékát.

Ekkora mértékű inflációval számolnak az idei évre

A kormány 2023-ban 3,9 százalékos GDP-arányos hiánycéllal számol, miközben az államadósság mértékét 70 százalék alá csökkenti.

A büdzsé 2023 egészére 15 százalékos inflációval kalkulál. A kormány célkitűzése, hogy az infláció mértékét év végére egyszámjegyűre csökkentse.

Az Országgyűlés által megvitatott költségvetési törvényjavaslatot a ház 131 igen és 54 nem szavazattal elfogadta.

Drágult Magyarország államadósságának finanszírozása

Emelkedett a 6 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozam az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szerdai árverésén. Bővebben>>>