Az elmúlt években a magyar Ágfalva és az osztrák Somfalva, németül Schatterndorf települések közötti határátkelő az ingázók fontos útvonalává vált. Csakhogy a megnövekedett forgalom miatt több lett a baleset is, ezért az osztrák település polgármestere korlátozást vezetett be – írja az RTL.hu. Riportjuk szerint munkanapokon reggel öt és nyolc, délután pedig négy és este hét között tilos az átkelés a határon. Ez a szabály csak az autósokra vonatkozik, ezért van, aki otthagyja a kocsiját a határ egyik oldalán, átsétál, majd beszáll egy másik autóba a túloldalon. A helyiek szerint, ha a korlátozást eltörölnék, kisebb lenne a forgalom.

Ha az az időkorlát nem lenne, akkor szerintem nem is vennék észre, hogy mennyi autó közlekedik erre. Mert megoszlana a forgalom, de így nem oszlik meg – mondta az RTL Híradónak Szovát Imréné, ágfalvai lakos.

Az osztrák falu polgármestere március elejétől még szigorúbban korlátozná a forgalmat a két település, és így Magyarország és Ausztria között: 

lezárná a határátkelőhöz vezető utat a falujukban.

Így azonban az itt élőknek hatalmasat kellene kerülnie. A híradónak nyilatkozó lakosnak ez 24 kilométer többletet jelentene naponta. A helyi ingázóknak ugyanis egészen Sopronig kell elmenniük, ha át szeretnének jutni Ausztriába.

Ágfalva polgármestere pénteken megbeszélést tartott osztrák kollégájával. Az RTL információi szerint Pék Zsuzsanna a lezárás helyett forgalomlassítást, gyakoribb sebességmérést és rendőri ellenőrzéseket javasolt. A portál szerint több megoldási lehetőséget is megvizsgáltak, egyelőre azonban nem jutottak dűlőre.