Az OTP a pénzintézet honlapja, netbankja, mobilbankja és egyes tájékoztatások szerint a termináljai működése is akadozott, miután az OTP bank külföldről kapott túlterheléses támadást szombat délelőtt – közölték az rtl.hu-val.

A pénzintézet arról is beszámolt, hogy

rövid ideig az OTP Bank több digitális szolgáltatása részlegesen, vagy egyáltalán nem volt elérhető

miután rengeteg panasz érkezett, hogy semmilyen internetes vásárlást nem lehetett bonyolítani.

A hibát már elhárították, de biztosan nem a legjobb pillanatban jött: a penzcentrum.hu emlékeztet rá, hogy az OTP korábban már közölte, hogy ezen a hétvégén is lesz részleges leállás online karbantartás miatt. Ma 22 órától holnap hajnali kettőig az internetbank, a Contact Center, az Electra és a mobilbank sem lesz részlegesen elérhető.

Cáfolták, hogy háborút támogató szervezet lennének

Korábban az rtl.hu is beszámolt róla, hogy az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) a háború nemzetközi támogatójának minősítette az OTP-t. A lépést azzal indokolták, hogy a pénzintézet tovább folytatja ténykedését Oroszországban, valamint betartja azt a hitelezési törvényt, amelynek előírásai szerint az oroszok finanszírozhatják a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságot.

Kijev azt is felrótta a magyar banknak, hogy sajtóhírek szerint kedvezményes hitelnyújtási feltételeket biztosít az orosz hadsereg tagjainak.

A közleményben azt is írták, egyértelmű bizonyosságot nyert, hogy az OTP oroszországi ténykedésével támogatja és szponzorálja a „terrorizmust”. 

Az OTP Bank viszont 

„teljességgel méltatlannak” tartja, hogy az ukrán Antikorrupciós Ügynökség a háború nemzetközi szponzorai közé sorolta,

és arra fog törekedni, hogy erről meggyőzze az ukrán illetékeseket is – írta az MTI. A bank úgy véli, a NAZK május bejelentett, az OTP Bankot megbélyegző döntése alátámasztására több téves, valótlan érvet hozott fel, ezért ezek közül a legjelentősebbeket a helyzet tisztázása érdekében közleményben cáfolta meg, amelyet pénteken juttatott el az MTI-hez.  

A bank közleményében hangsúlyozta:

sem kedvezményesen, sem máshogy nem nyújt új hitelt az Oroszországi Föderáció fegyveres állománya tagjai számára.

A tények azt mutatják – írták –, hogy az Oroszországi Föderáció törvényben írja elő (106-FZ) valamennyi pénzügyi szolgáltatónak, hogy azok számára, akik részt vesznek a „különleges katonai művelet"-ben, 2023. december 31-ig mentesülnie kell a hiteltörlesztés és kamatfizetés alól. A határidő után a törlesztés folytatódik.    

A közleményben leszögezik: az OTP Csoport egyik tagja sem folytat semmilyen tevékenységet Ukrajna azon területein, amelyeket az Oroszországi Föderáció megszállás alatt tart. 

Hozzáteszik: az OTP Csoport minden piacán a helyi és nemzetközi jogszabályok teljes betartásával működik, beleértve a szankciós előírásokat is. 

Egyben emlékeztetnek arra, az OTP 2014-ben is szabályszerűen és haladéktalanul megszüntette valamennyi tevékenységét a megszállt területeken.