A magyar állam évente 800 millió köbméter gázt fogyaszt, ezt csökkenteni kell, a kormány döntése szerint 25 százalékkal, 200 köbméterrel az állami intézményekben – mondta el Palkovics László technológiai miniszter az ATV-nek adott interjújában arról, hogy a közintézményeket télen legfeljebb 18 fokig szabad csak felfűteni. Azt mondta, akkor lehet majd újra 20 fokig melegíteni az épületeket, ha például a gázár újra visszamegy a korábbi szintre. Szerinte ehhez a békeidőknek kell visszatérniük, nemcsak az energiapiacon, Ukrajnában is.

A héten egyébként újra folytatódott a csökkenő trend a gázpiacokon. Az ICE TTF referencia gázárindexe már 187,8 eurós megawattóránkénti szinten áll, ami július közepe óta nem látott mélypont, viszont messze van még az egészségesnek mondható, 100 eurós kurzus. Ennek fényében egyelőre sokára lesz újra 20 fok a közintézményekben.

Négynapos munkahét nem, vasárnapi boltzár igen

A négynapos munkahetet egyelőre nem tartja a kabinet jó megoldásnak arra, hogy spóroljon az állam a gázfelhasználásán. Azonban Palkovics László azt mondta, hogy ezt a lehetőséget sem vetik el.

„A személyes véleményem az, hogy a vasárnapi boltzár egy kezelhető dolog, technikailag korábban sem volt hátránya. Ha van indoka, hogy még több energiát spóroljunk, és ezzel jelentős mennyiséget tudunk megtakarítani, akkor érdemes lehet megfontolni, de ilyenről eddig nincs döntés” – nyilatkozta a vasárnapi boltzárról szóló javaslatról, amelyet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László dobott be a héten.

A miniszter szerint óhatatlanul hatékony lenne az energiafelhasználás csökkentése szempontjából, ha a nagy bevásárlóközpontokat egy egész napon át nem fűtenénk. 

A távhősöket nem éri el a rezsicsökkentés szigorítása

„Vannak »olyan ökölszabályok«, hogy ha egy távfűtött lakásban vagy egy központilag fűtött épületben 10 százalékkal csökkentjük a befektetett energiamennyiséget - ennyivel kevesebb gázt égetünk el az energiaelőállítás során -, az egy átlagos épület esetén nagyjából két fokkal csökkenti az átlaghőmérsékletet” – mondta el a miniszter, aki szerint így végül korlátozható a távhőrendszerben is az energiafelhasználás.

Palkovics viszont azt mondta, hogy jelenleg a távhődíjak emelésére nincs lehetőség, az nem lenne korrekt, mert már nem lenne idő mérőhálózatok kiépítésére. Szerinte ez igazságtalanság is lenne, mert az „ott élőknek a szolgáltatók nem tudnak olyan lehetőséget biztosítani, hogy valóban maguk tudják szabályozni a lakásukban elfogyasztott hőmennyiséget, ilyen módon a hőmérsékletet. És szerintem nem is lenne ennek hatása.”

Viszont úgy látja, hogy hosszútávon lépni kell a távhőszolgáltatás hatékonyabb szabályozására.