A parlament aktuális ülésének negyedik napja reggel 8 órakor kezdődik, a napirenden kizárólag a kormány 2022-es költségvetésre vonatkozó javaslatának tárgyalása szerepel. A büdzsé vitája pénteken ér véget.

Varga Mihály pénzügyminiszter az előterjesztés vitáját megnyitó expozéjában azt mondta: a 2022-es költségvetés középpontjában a gazdaság-újraindítási akcióterv áll, amely a modern Magyarország történetének legnagyobb gazdasági programja. Az akcióterv végrehajtása lehetővé teszi, hogy mindenki, akit a járvány nehéz helyzetbe hozott, talpra tudjon állni - jelentette ki Varga Mihály. 

A családok és a vállalkozások támogatása, a munkahelyteremtő beruházások megvalósítása, valamint az egészségügy és a felsőoktatás fejlesztése hozzájárul ahhoz, hogy lendületet adjanak a gazdaságnak. A cél az, hogy 2030-ra Magyarország az Európai Unió öt legsikeresebb országa közé tartozzon, a válságot pedig továbbra sem megszorításokkal, hanem a támogatások növelésével és adócsökkentésekkel kezelik, a költségvetési hiányt és az államadósságot ismét csökkenő pályára állítják - mondta a pénzügyér az MTI szerint.

A tervezet szerint jövőre 7308 milliárd forint állhat rendelkezésre a gazdaság újranyitására, 3620 milliárd forintot tartalmaz az egészségbiztosítási alap és a járványügyi kiadások költségvetési sora, 483 milliárd forinttal magasabb családtámogatási összeggel számolnak 2021-hez képest, ami részben a 25 év alattiak szja-mentesség miatt ugorhat meg, valamint 255 milliárd forinttal többet költenek a nyugellátásokra, ebből 160 milliárdos tételt jelent, hogy jövőre már kéthétnyi összeget utalnak a 13. havi nyugdíjból, 4770 milliárdra ugrik majd a nyugdíjkifizetések összege.

Az Orbán Viktor vezette kormány gazdasági minisztere szerint 5,2 százalékos lehet jövőre a növekedés.