Egyre több a patkány a fővárosban - derült ki azokból az adatokból, amelyeket a Népszava szerzett meg közérdekű adatigényléssel a városházától. Eddig nem hozták nyilvánosságra a patkányszaporulat ellenőrzésének eredményeit. A kormányhivatal minden év, minden hónapjában megvizsgál egy-egy kiválasztott kerületet, s míg 2016-ban a tizenkét ellenőrzés közül egynél rögzítettek olyan patkányfertőzöttséget, amely meghaladta a határértéket, addig 2018-ban már az esetek felénél.

Például míg 2016-ban még elfogadható volt a helyzet a VII. kerületben, 2018 januárjában már a határérték két és félszeresét, októberben pedig ötszörösét mérték. Zuglóban 2018 februárjában a határérték hatodát mérték, augusztusban a megengedettnél kétszer nagyobb volt a fertőzöttség. A XX. és XXIII. kerületben 2016-ban még jóval a határérték alatt volt a patkányfertőzöttség, két évvel később viszont már a megengedhető 17 helyett 30 helyen észleltek rágcsálót.

Újpesten 2016-ban alacsony volt a fertőzöttség, tavaly nyáron viszont a 14 helyett már 20 mérési helyszínen találtak patkányt. A VI. kerületben 2017-ben a határérték négy és félszeresét mérték, tavaly pedig - bár kicsit javult a helyzet - még mindig a megengedhetőnél háromszor több helyszínen találtak patkányt. 2017-ben a VIII. kerületben az elfogadható 9 helyett 21 "objektumban" találtak patkányt.

Régi szép idők

Mindez azért is érdekes, mert tavaly nyártól már nem a Bábolna Bio Kft. nevű cég irtja a rágcsálókat a fővárosban, amely évtizedeken át jobbára közmegelégedésre végezte ezt a munkát, hanem egy másik cég. Azaz a váltás után nemhogy javult volna, még romlott is a helyzet - legalábbis egyes kerületekben.

Ahogy a határérték-túllépések, úgy a lakossági bejelentések száma is 2018-ban ugrott meg a fővárosban. Azt ugyan még nem tudni, hogy a 2019-es patkányfertőzöttségi mérések milyen eredményeket hoztak, de az már ismert: 2019 első négy hónapjában jóval több rágcsálóról kapott lakossági bejelentést a főváros, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A Bábolna Bio tudomása szerint az ő ideje alatt egy hónapban sem haladta meg a határértéket a patkányfertőzöttség - reagált a cég a napilap érdeklődésére. "Azokban a hónapokban, amelyekben az első mérés határérték feletti adatot hozott, a kormányhivatal és a Bábolna Bio szakemberei végigjárták ezeket a helyszíneket, és patkánymérget helyeztek ki, majd ezeket egy hét múlva ellenőrizve a fogyás alapján állapították meg a hivatalos adatot, amelyről jegyzőkönyv is készült." A visszaellenőrzések során mért adat egy esetben sem haladta meg a megengedett határértéket.