Több órás tárgyalás után tulajdonképpen eredménytelenül zárult a kormány és a pedagógus szakszervezetek közötti egyeztetés. Újabb tárgyalás november 26-a után várható - közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az egyeztetés után.

2023- januártól legrosszabb esetben 10 százalékos béremelésre számíthatnak a pedagógusok, de ha megérkeztek az uniós források, akkor 20 százalékos béremelés is lehetséges, mondta Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányának elnöke.

A két nagy pedagógus szakszervezet vezetői hangsúlyozták, hogy továbbra is élnek az akciók, amiket meghirdettek:

  • november 18-án újabb országos pedagógussztrájk nap lesz,
  • november 22-én demokrácia órákat tartanak a tanárok az iskolákban,
  • november 26-án szombaton a Kossuth téren valódi nemzeti konzultációt tartanak az oktatásról.

Komjáthy Anna szerint

a kormány által felkínált jövő évi béremelés nem fogja megállítani azt a hullámot, hogy a tanárok elmeneküljenek a pályáról.

Hiszen a követeléseik között szerepelt az is, hogy az idei évben a pedagógusok számára egy azonnal 45 százalékos béremelést kérnek, valamint az is, hogy állítsák vissza heti 22 órára a kötelező heti óraszámot.

Kormány mai ajánlata között szerepelt:

2025. január 1-je a céldátuma annak, hogy a pedagógusok bére elérje a diplomás átlagbér 80 százalékát. 2030-ig ezt indexálni fogják - mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke. 2023-ra fogja elérni a pedagógusok bére a diplomás átlagbér 64,7 százalékát, 2024-re a 71,8 százalékát. És ha az adott évben a diplomás átlagbérek tovább emelkednek, akkor ehhez hozzáigazítják a tanárok bérét is. Emellett egy új bértáblában is gondolkodik a kormány, amit jogszabály változáshoz kötnek.

Előre sejtettünk, hogy egy erőteljesebb béremelést a kormány nem fog ingyen adni, és ehhez komoly jogszabályi átalakítást terveznek

 

- tette hozzá Totyik Tamás.