Az Oktatáskutatási és Fejlesztési Intézet (OFI) valamint az evopro Automatizálási és Informatikai Kft. (evopro) együttműködési szerződést írt  alá az Iskolai Közösségi Szolgálat, valamint a természettudományos nevelés és oktatás céljából elindított projektekben, melynek harmadik szereplője a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet. A körülbelül 40 millió forint összértékű projekt egyrészt azért különlegesség, mert nem EU-forrás, hanem egy magyar magáncég finanszírozza, másrészt mert ritka az efféle háromoldalú együttműködés egy piaci szereplő, egy kormányzati intézmény és egy nonprofit szervezet közt.

A projekt harmadik érdekessége, hogy az evopro, más céges mecénásoktól eltérően nem a felsőoktatást, vagy a középiskolás korosztályt, hanem az általános iskolákat célozza meg. Az evopro tulajdonos-ügyvezetője, Mészáros Csaba szerint azonban ez az a korosztály, amely rendkívül fogékony a természettudományokra, és meghatározó lehet, első iskolás éveiben hogyan találkozik velük. Az utánpótlás biztosítása érdekében a cég 10 felsőfokú mérnökképző intézményt is támogat.

Az együttműködés két területen jön létre: az első projekt az "Evobox-TT Dobozolt Tudás Pályázat", amely keretében az evopro Kft. szponzorként támogatja egy természettudományos pályázat kiírását, amelyet a NAT hatályba lépésekor hirdetnek meg. A pályázat keretében aktív vagy nyugdíjas pedagógusok, egyetemi hallgatók, oktatók természettudományos tantárgyak 5-8 osztályos oktatásához felhasználható kísérleteket és az azokhoz szükséges szemléltetőeszközök leírását adhatják be pályamunkaként 2012 szeptember 30-ig. A pályázat pénzdíjas, a jó pályamunkák pedig egy webes tudástárban válnak nyilvánossá, a legjobbakat pedig a szemléltetőeszközök legyártása után az evopro jóvoltából az iskolák megkaphatják. A pályázat részletei az OFI honlapjáról letölthetőek.

A második projekt egy új NAT-előírásra épül. A 2012 szeptemberétől hatályba lépő Nemzeti köznevelési törvény értelmében a középiskolás diákoknak az iskolai közösségi szolgálat keretében 50 óra tanórán kívüli jószolgálati tevékenységet kell végezniük érettségi előfeltételként. A diákok közösségi szolgálatának megszervezésében, amelyben az iskoláknak még nincsen saját tapasztalata, lesz majd segítségére az az internetes felület, amelyet az evopro Kft. munkatársai fejlesztenek ki díjmentesen, önkéntes munka keretében az OFI-val kötött együttműködési megállapodás, valamint a vállalat társadalmi felelősségvállalási együttműködés részeként. A portál olyan letölthető módszertani munkákat is tartalmazni fog, amelyeket többek között a tapasztalatokkal rendelkező Magyar Ökumenikus Segélyszervezet önkéntességgel foglalkozó szakemberei állítottak össze.

Jó és motivált tanár a jövő mérnökének

"Szeretném valamennyire visszaadni, amit valaha én kaptam, emellett az a véleményem, ne azon búsuljunk, hogy nincs már köztünk Öveges professzor, hanem keressük meg felfedezetlen utódait" - nyilatkozta Mészáros Csaba, aki csak elismerően nyilatkozik az őt valaha tanító pedagógusoktól. A fiatal cégvezető szerint a magánszféra csak korlátozottan tud segíteni a pedagógusok anyagi gondjain - a pedagógusokat megcélzó pályázat ezért is pénzdíjas - ám szerinte legalább ennyire fontos a szakmai motiváció, ami diákjaikat is lelkesítheti, és többek érdeklődését fordíthatja akár a mérnöki, akár a tanári pálya irányába. Jelenleg mindkettőből hiány van: az evopro tucatjával tudna felvenni szinte azonnal jól képzett mérnököket (ma is 100 fölötti az alkalmazotti létszám, a teljes cégcsoport pedig 700 mérnököt foglalkoztat), Kaposi József szerint pedig szomorú, hogy évek óta tíz alatt van azoknak a felvételizőknek a száma, akik kémia-vagy fizikatanárnak jelentkeznek. A projekt mindkét aláírója egyetértett: a pedagógusképzést nem csak a főiskolán kell megújítani, a jövő mérnökét pedig nem elég az érettségizők közül válogatni, ezt az idei viszonylagos kudarc - a megemelt keretszámok ellenére sem jelentkeztek számottevően többen a természettudományos szakok többségére - is mutatja.

A magyar mérnökcégeket a külföldi konkurrencia is szorítja. Mészáros Csaba szerint egyre gyakoribb, hogy mérnökirodájuk "keleti árakon" vállal el valamely multinak (akár a nemrég indult hazai Mercedesnek) tudásigényes munkát, majd a hoppon maradt nyugati versenytárs a sikert látva nyugati fizetésért csábítja el a magyar cég legjobb 3-4 emberét. Ez már középtávon a költségek, így az árak emelkedését is hozza, márpedig a magyar cégek előnye eddig abban is rejlett, hogy nyugati szintű tudást keleti bérszínvonalon nyújtottak.