A fizetésképtelenség határán egyensúlyoz a Miskolc Holding Zrt. - idézi a portál a Minap.hu-t. A helyi portál szerint a városi cégcsoportnál most ért véget a vizsgálat, milyen az októberben leváltott városvezetés hagyatéka.

A meglévő 7 milliárd forintos folyószámla hitelkeretet 9 milliárd forintra kellett emelni, ugyanis enélkül a csoport tagvállalatai fizetésképtelenné váltak volna - áll a jelentésben. A legjelentősebb hitelfelvevő a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. 4,6 milliárd forinttal.

QP | Quality Placement

Az önkormányzat, annak intézményei és gazdasági társaságai 9,2 milliárd forinttal tartoznak a Miskolc Holding Zrt.-nek, ebből a fizetési határidőn túli tartozás 5,6 milliárd forint - állapították meg. A Miskolc Holdingnál 215 millió forinttal kevesebb lehet a 2019-es adózás előtti eredmény, mint ami az eredeti üzleti tervben szerepelt. A cég utoljára 2017-ben tudott gazdaságosan működni.

Az elsődleges szakértői vizsgálatok alapján Miskolcnak a 2019. október 14-i állapot szerint (az önkormányzati választást követő első napon) több mint hatszor annyi tartozása volt, mint amekkora összeg a rendelkezésére állt. Az önkormányzatnak - akkor még a Miskolc Holding Zrt. adatai nélkül lettek nyilvánosak a számok - 14,4 milliárd forint tartozása-kötelezettsége volt partnerei felé, ám csak 2,3 milliárd forint állt az új városvezetés rendelkezésére.