A jogállamisági mechanizmust tavaly év végén fogadták el az Európai Parlamentben, és január 1-jén hatályba lépett. Ez a jogszabály arra lehet egy hatásos eszköz, hogy az EU erőteljesebben tudjon fellépni az uniós pénzekkel visszaélő, illetve az igazságos jogállamot módszeresen romboló kormányokkal szemben.

Donáth Anna szerint "a mechanizmus büntetési tételei az év eleje óta Damoklész kardjaként lebegnek az EU-s pénzeket elsikkasztó tagállami vezetők feje fölött". Az EU a jogállamisági mechanizmussal nyomást tudna gyakorolni és el tudná érni, hogy az uniós forrásokat arra költsék az érintett tagállamokban, amire eredetileg szánták: kórházakra, iskolákra és munkahelyekre.

Azt szeretnék elérni, hogy a jogállamisági mechanizmus a bűnös vezetőket büntesse, ne pedig azokat, akiknek ez a pénz jár: a magyar embereket - írja Donáth Anna.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.