A 2021-22-es ültetési szezonban Budapesten és közvetlen környékén 25 ezer facsemetét ültetett el a Parkerdő. Az önmagában is jelentős mennyiséget további több tízmillió természetes úton kikelt facsemete egészíti ki. Az ültetés így döntően a faállományok biodiverzitásának növelését, illetve az erdők szerkezetének átalakításával kapcsolatos célokat szolgálta.

Ebben különösen fontos szerepük van például a cserjék telepítésének, amelyek a pesti oldali első generációs erdők élőhelyfejlesztésében töltenek be fontos szerepet.

Budapest teljes területének 10 százaléka erdő, ennek több, mint kétharmadát, mintegy 3500 hektárt kezel a Pilisi Parkerdő Zrt.

A vállalatnál már hosszú évtizedek óta a hagyományos erdészeti gyakorlattól eltérő, a városi körülményekhez illeszkedő és természetesen folyamatosan fejlődő kezelést folytatnak, amely mára Városierdő-fejlesztési Programmá nőtte ki magát - írja a zrt.

Ennek köszönhetően ma a főváros budai oldalán az országos átlagnál lényegesen magasabb az idős, helyenként 200-250 évesnél is idősebb fákkal tarkított, különösen értékes élőhelynek számító faállományok aránya.

A kezelésünkben lévő fővárosi erdőkben az idei évben megújult erdőterv szerint a folyamatos erdőborítással kezelt területek arányát az eddigi 42 százalékról 75 százalékra emeljük

- mondta Reinitz Gábor vezérigazgató.

A 2021-22-es szezonban a budai oldalon a legjelentősebb faültetések a XII., a pesti oldalon pedig a XVIII. kerületben történtek