Néhány hete a vendégünk volt Zuggó Balázs, a Daikin Hungary ügyvezető igazgatója, akivel az idei fűtési szezonra a rezsiköltségek elszálllása miatt is slágertermékké vált hőszivattyús rendszerekről beszéltünk. Ő mondta, hogy a kereslet olyan mértékű nem csak Magyarországon, egész Európában, hogy a cégük a felpörgetett termeléssel sem tudja azt önmagában kielégíteni. Mintha pontosan ugyanez lenne a jellemző a napelemes rendszerek szíveként jellemezhető inverterekkel is.

Balogh Attila elmondása szerint ezt több tényező együttese hozta össze. És ennek csak egyik tétele az, hogy a megrendelői igény drámai mértékben megemelkedett. 

"Ha visszamegyünk két évet, azt látjuk, hogy akkor még mindenki úgy gondolkodott, hogy a napelemes rendszer az egy előre kiszámítható üzleti beruházás - mivel a panelek, amelyek a költségek legalább 50 százalékát teszik ki, az áruk pedig folyamatosan esik, tudható, hogy mennyibe kerül majd a beruházás és mikorra térül meg. Na, ez a koronavírus járvánnyal felborult -  amikor az árak ugrálni kezdtek, az ellátási láncok pedig felborultak" - magyarázta a Huawei szakembere.

A Huawei, mely az inverterpiac egyik legnagyobb globális szereplője, új gyártósorokat állított munkába, és új beszállítói szerződéseket is kötöttek. Jelenleg azonban még mindig az a helyzet Magyarországon is, hogy nagyobb a kereslet, mint a kínálat. Mikorra fog ez rendeződni? Hogyan néz ki ez a helyzet egy gyártó oldaláról? - tettem fel a kérdést.

Az egész iparág arrafelé fordult, hogy nem a napelem a fontos (és nem is csak maga az inverter, vagy az energiatároló), hanem az, hogy az egész okos ököoszisztémát egykézből lehessen megkapni, és ami egyre inkább úgy épüljön be az életünkbe, hogy lehetőleg észrevétlen működés mellett tudjuk az előnyeit kihasználni. 

"Az inverter egyre okosabb. Olyan funciókkal rendelkezik már, ami lehetővé teszi például azt, hogy a napelemes rendszer tetőre telepítése biztonságosabb lehessen, mint akár csak pár éve. Olyan diagnosztikai képességgel rendelkeznek már, amelyek lehetővé teszik egy-egy bizonytalan kötés beazonosítását, és jelezni tudja, hogy hol kell a rendszerben javítást végezni"

- magyarázta Balogh Attila.

A Huawei szakembere elmondta azt is, hogy mindez ipari méretű rendszereknél sincsen másként: a diagnosztikai képesség akár több tízhektáros napelemparkok esetében is perceken belül lokalizálja a gyengébben teljesítő panelrészeket, és az önfejlesztő mesterséges intelligenciának köszönhetően annak lehetséges okainak meghatározásában is segít. 

A podcastban elhangzik még, hogy mikorra és hogyan lehet kiút a jenlegi kereslet-kínálati egyensúlytalanságból, és hogy miért nem látszik elkerülhetőnek, hogy az egész megújuló energiás rendszer konformizálódjon. Szóba került, hogy vajon mi lesz most a magyar napelem piaccal, de az is, hogy miért nem kell már 5 év sem ahhoz, hogy az energiatárolók tömegesen jelenjenek meg a háztartásokban. Mindezek megismeréséhez azonban már el kell indítani a fenti videót.