Pletser Tamás: a tartósan 200 eurós gázárnál fenntarthatatlanná válhat a magyar gazdasági modell
Pletser Tamás: a tartósan 200 eurós gázárnál fenntarthatatlanná válhat a magyar gazdasági modell

Pletser Tamás: a tartósan 200 eurós gázárnál fenntarthatatlanná válhat a magyar gazdasági modell

Felrobbant, felrobbantották, szivárgott a tengerbe, már nem szivárog az Északi Áramlat gázvezetékpár, de megtelnek lassan így is az európai gáztárolók, a norvégok pedig hadihajókkal állnak őrt a saját gázvezetékeik előtt. Jöhet-e akkor a tél? - boncolgatják e kérdést az elemzők, és maguk a fogyasztók is, miközben az orosz gáz és az európai piaci gázigény egyre kevésbé tűnik egymáshoz visszarendezhetőnek. A Napi.hu friss podcastjának vendége Pletser Tamás, az Erste regionális olaj- és gázipari elemzője.
Szabó M. István, 2022. október 3. Fotó: Napi.hu

Pletser Tamás nem először a Napi.hu podcastjának vendége, de a májusban felvett korábbi beszélgetésünk óta a helyzet nemhogy egyszerűbbé vagy átláthatóbbá, de az európai gázellátást és az energetikai korszakváltást illetően sokkal inkább végzetessé vált.

Sok irányból megközelíthető lett volna a témakör, de az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantása (felrobbanása) valódi „cassus belli”, erről a pontról sok minden értelmezhetővé és magyarázhatóvá vált. Ezért is kérdeztem a vendéget elsőként arról, hogy szerinte mi és hogyan történt az orosz-német gázvezetékkel.

Pletser Tamás szerint az több mint valószínű, hogy szabotázsakció történt. Van elmélet víz alatti drónok támadására is, de a legérdekesebb verzió az, hogy egy csőgörényre helyezték rá a bombát – vagyis az oroszok, a csővezeték belsejéből robbantották fel. E szerint a csöveket üzemeltető Gazprom – vagy rajta keresztül mások – szervizelésének álcázva akár hetekkel korábban elhelyezték a robbanószerkezeteket a csövekben, amelyeket aztán távirányítással detonáltak.

Ez azt jelenti – mondta az elemző –, hogy egyrészt mindezt bizonyítani is igen nehéz lesz, ezért jó ideig eltart majd az egymásra mutogatás, ami a gázhelyzetet és a gázvezetékek további sorsát illetően továbbra sem jó hír az európai fogyasztóknak. Másrészről arra mutat rá, hogy (ha az oroszok robbantottak, akkor), az oroszoknak a jelek szerint az ukrán háborúban már a kritikus európai infrastruktúra megsemmisítése sem számít túl nagy árnak.

Az a legfontosabb azonban, hogy ezen az Északi Áramlat gázvezetékpáron valószínűleg már soha többé nem fog gáz közlekedni Oroszország és Európa között

– mondta Pletser Tamás 

A várható következményekről, az európai gázkorszak eredetileg tervezett 2035-ös vége helyett akár egy évtizeddel közelebb húzott dátuma mellett szó esett a beszélgetésben arról is, hogy az európai gázhelyzetben jelenleg hol van még szűk keresztmetszet. Az olaj- és gázpiaci elemző szerint probléma az előttünk álló télen akkor állhat elő, ha annak végén, február utolsó napjaiban, márciusban a tárolókból már lassan elfogy a kinyerhető gáz, vagy beköszönt egy extra hideg időszak.

Ez Magyarországon azt jelentheti, hogy ha a hazai gázfogyasztás úgy éri el a napi 40-50 millió köbméteres maximális igényt, hogy a hazai kitermelés ennek a tizedét képes fedezni, a gáztárolók közel kiürültek, az oroszok pedig elzárják a gázcsapot, és nem lesz más beszerzési forrás, akkor nagyon nagy bajban leszünk - mondta Pletser Tamás.

Hernádi jól látja

A napokban Hernádi Zsolt egy platformon arról írt, hogy szerinte a jelek szerint az orosz olajról Európa gyorsabban le tud szokni, de az orosz gázról egyrészt ez láthatóan nehéz, másrészt pedig kérdés, hogy mindez hosszabb távon is, egyáltalán lehetséges-e? Mindez egy orosz olajra profilozott cég vezetőjétől  meglehetősen szokatlan kijelentés, de ettől még lehet pontos.

A kérdés inkább az, hogy mire és hogyan lehet elég, ha a kormány határozatban közli az igényét arra, hogy az eddigi, évi másfél milliárd köbméteres hazai kitermelést  2-2,5 milliárdra kellene feltornászni.

Erről, a német villamos energia fogyasztásban megugrott szénarányról és a dekarbonizációs célokról is szó volt a podcastban, és Pletser Tamás azt a kérdést is megválaszolta, hogy szerinte (mint elemző -befektetési tanácsadó) a magyar kormánynak a lakossági vagy az ipari szegmenst kellene jobban támogatni abba az irányba, hogy minél hamarabb, minél inkább leváljon a földgázról.

E válaszok megismeréséhez azonban el kell indítani a fenti videót.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Pletser Tamás: a tartósan 200 eurós gázárnál fenntarthatatlanná válhat a magyar gazdasági modell

Felrobbant, felrobbantották, szivárgott a tengerbe, már nem szivárog az Északi Áramlat gázvezetékpár, de megtelnek lassan így is az európai gáztárolók, a norvégok pedig hadihajókkal...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.