A közlemény szerint a budapesti Ádám Travel Kft. korábban kiemelt közvetítői megbízási szerződéssel rendelkezett arra, hogy egy pénzügyi intézmény nevében és annak javára pénzváltási tevékenységet végezzen. A társaság azonban azt követően is folytatta pénzváltó tevékenyégét, hogy a pénzügyi intézmény megszüntette a vele kötött megbízási szerződést.

A piacfelügyeleti eljárás megállapította, hogy a társaság üzletszerűen, nyereség és vagyonszerzés érdekében végzett pénzváltást, amelyhez nem rendelkezett jegybanki engedéllyel, ezért az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a társaságnak a tevékenységet.

A bírság összegének megállapításakor súlyosító körülménynek számított, hogy a társaság tisztában volt azzal, hogy tevékenysége jegybanki engedélyhez kötött, mégis folytatta azt. Emellett az Ádám Travel és annak képviselője az MNB vizsgálatakor nem volt együttműködő, sőt valótlan állításokat tettek az ügyben. Enyhítette viszont a bírság mértékét, hogy a jogsértésnek nem volt tényleges hatása a pénzügyi intézményrendszer tagjaira, illetve az ügyfelekre – áll a közleményben.