Az idei 7 százalékos GDP növekedést jövőre 5,5 százalékos bővülés követheti – áll a Raiffeisen Bank legújabb negyedéves elemzésében. Mint azt a jelentés ismertetésekor Török Zoltán, a bank vezető elemzője elmondta, záros időn belül nem lehet számítani a globális chiphiány okozta hatások megoldására, amelyekre a magyar gazdaság az elektronika és az autógyártás által különösen érzékeny.

Ez okozza, hogy a feldolgozóipar Török várakozása szerint az év végére már „köhögni” fog, a magas növekedési rátát pedig leginkább a kormány támogató intézkedései tudják fenntartania.

Nem hungarikum, de ettől függetlenül számolni kell az inflációval. Regionálisan így alakul, máshol még nagyobb az áremelkedés, ez viszont nem vígasztal senkit abban, hogy az infláció már októberben 6 százalék fölé ugorhat, novemberben a 7 szászlék körüli ráta is elképzelhető.

Jövőre is átlagosan 4,4 százalékos áremelkedéssel számol a Raiffeisen, így az MNB-nek a korábban vártnál is tovább kell folytatni a kamatemelést: idén év
végén 2,1 százalékos alapkamatot várnak, 2022 közepén pedig 2,4 százalékot.

Jön az európai váltás

Felkapta a piac annak a lehetőségét, hogy már decemberben komolyabb szigorítás útjára lép az Európai Központi Bank (EKB), miután az eurozónában is megugrott az infláció – mondta Pálffy Gergely elemző.

A harmadik negyedév akár még a második negyedéves 2,2 százalékosnál is erőteljesebb növekedést eredményezhet, az év utolsó hónapjait azonban már sokkal jobban fenyegetik a kínálati kapacitáskorlátok, amelyek egyre erősebben rányomják a bélyegüket a fogyasztásra is.

Az EKB téli lépése mindenképp izgalmas, jelentősen kihathat az euró árfolyamára, különösen ha az árazottnál komolyabb húzás mellett dönt a Christine Lagarde által vezetett kormányzótanács.

Nincs mire emelni az olajárakat

Az energiaárak terén egyelőre nem lehet különösebb emelkedésre számítani, a járvány által eltűnt a kereslet – mondta Blahó Levente elemző.

A negyedév során még magas szinten ragadó olajár hosszú távon csökkenhet, de az OPEC már túlkínálattal számol 2022 első negyedévében – mondta Blahó.

Az Egyesült Államokban a Federal Reserve dönt mindenről, most arra lehet számítani, hogy már novemberben jön a szigorítás, ami jelentős átrendeződést hozhat a pénzpiacokon.