Egy május 20-án megjelent kormányrendelet törölte a jogszabályokból a havi 24 ezer forintos juttatást jelentő rezidens képzési díj (rezidens pótlék) fogalmát, és a hozzá biztosított dedikált állami forrást is. Ezzel nemcsak hogy csökkenne a rezidens orvosok fizetése, de mivel a márciusi bértől kezdve(!), visszamenőleg léptetik érvénybe a módosítást, félő, hogy egyes kórházak akár vissza akarnák fizettetni a márciustól kifizetett összegeket is, vagy levonnák utólag a júniusi/későbbi bérekből - írja levelében a Magyar Rezidens Szövetség.

A módosításról értesülve a rezidensek megkeresték az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) és az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ), egyelőre a reakciójukra várnak.

Álláspontjuk szerint az a minimum, hogy a már kifizetett bért ne kelljen visszafizetni/ne vonjanak le a későbbi bérből.

Ezenkívül pedig, mint írják

súlyosan rossz üzenetet hordoz egy visszamenőleges bércsökkentés, a 3. járványhullám elmúltával.

Az MRSZ szerint ha a pótlék kivezetése elkerülhetetlen, akkor is arra legkorábban a béremelés következő lépésekor, 2022. január 1-jén kerülhet sor, így biztosítva, hogy ne történjen bércsökkentés átmenetileg sem.

A rendelet korrekciójához az országos-kórházfőigazgató is elegendő, ő is elrendelheti a pótlék kifizetésének folytatását, így nem feltétlenül volna szükséges a jogszabálymódosítás meg nem történtté tétele - zárják levelüket.