Simonka György fideszes országgyűlési képviselő nem lehetett ott január közepén a Karmelita kolostorban, amikor Békés megyei képviselőtársai egymás után jelentek meg Orbán Viktor dolgozószobájában, hogy választókerületi elnöki egyeztetésen vegyenek részt. Simonka a kijelölt napon a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében a vádlottak padján ült, mivel korrupciós ügyek miatt nyolc és fél év letöltendő börtönbüntetést kért rá az ügyészség - kezdi összefoglalóját a hírportál, amely szerint ugyan sokan várták, hogy a miniszterelnöki találkozón több korrupciós ügyekbe keveredett politikust leváltanak a posztjukról, ez még sem történt meg.

Két név forgott emiatt a pártba: a már említett Simonka Györgyé, valamint Boldog Istváné, akiről szintén felmerült, hogy szabálytalanul bánt az uniós forrásokból szerzett pénzekkel. Boldog közvetlen munkatársát, a megyei közgyűlés volt alelnökét már kommandósok vitték el egy szerteágazó pályázati csalás miatt, Fehér Petra azóta is előzetes letartóztatásban van. Utóbbitól még a miniszterelnök nem vonta meg a bizalmat: a múlt héten egy közös fotóra is összeálltak.

A 24.hu ugyanakkor több fideszes parlamenti képviselőtől úgy tudja, a frakció tagjai sem kaptak tájékoztatást arról, hogy mi lesz Simonka sorsa. A legvalószínűbbnek azt tartják, hogy addig nem mondatják le, amíg jogerősen el nem ítélik, ahogy az annak idején Mengyi Rolanddal történt a Voldemort-botránykor.

A fideszes képviselők állítása szerint Mengyi idővel elszigetelődött a pártban, és az utolsó időszakban senki sem mutatkozott vele szívesen, de információt akkor sem kaptak Orbán Viktortól, sem a pártelnökség tagjaitól a későbbi sorsáról, ahogy most Simonka esetében sem. A lapnak azt nyilatkozták a pártból, hogy "nem hülyék, nem akarnak egy előrehozott választást".