A szer egy génterápia, amelyet az SMA-val, vagyis gerincvelői izomsorvadással szenvedő gyerekek kezelésére használnak, jelenleg akkor, ha családjuk össze tudja gyűjteni erre a pénzt. Az RTL Híradó megtudta, a gyártó és az egészségbiztosító tárgyal az állami finanszírozásról.

2019 október végén az akkor másfél éves Zente kapta meg elsőként Magyarországon a világ legdrágább gyógyszerét, szinte az egész ország összefogott, így jött össze rá a pénz. A gerincvelői izomsorvadásban szenvedő kisfiú azóta már jár. Rajta kívül nyolc magyar és külföldi gyerek kapta meg már a szert a Bethesda Gyermekkórházban. Az orvosok tapasztalatai szerint is megindul a jobb mozgásfejlődésük ezeknek a gyerekeknek - mondta a híradónak Mikos Borbála, a kórház orvosa.

A gyógyszert tavaly májusban befogadta az európai uniós gyógyszerügynökség (EMA), Ausztriában idén már minden beteg gyerek ingyen megkaphatja.

A magyar egészségbiztosító és a gyógyszergyártó jelenleg tárgyal arról, hogy a készítmény egyedi méltányossággal elérhetővé váljon itthon is, állami támogatással - tudta meg az RTL. Az értesülést az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a gyártó, Novartis Hungária Kft. is megerősítette. "Mindkét fél célja, hogy a szer minél hamarabb támogatott és elérhető legyen a magyar betegek számára " - közölte a Novartis.

A szer több magyar beteg gyereknek jelenthet életminőség-javulást - mondta a Bethesda Gyermekkórház orvosa.